Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Reakcija Vučića na izjavu Bakira Izetbegovića

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se osvrnuo na nedavnu izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je govorio o “prebrojavanju”.

Vučić je ocijenio kako se “komplikuju stvari u Bosni i Hercegovine”, te je poručio da “želi sačuvati mir”.

“Moramo da razgovaramo sa Bošnjacima i dugoročno rješavamo probleme sa njima. Sve me ove izjave brinu”, zaključio je on.

Podsjećamo, Izetbegović je prije nekoliko dana na skupu SDA u Hadžićima govorio o vojnoj snazi. “Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, naveo je Izetbegović govoreći o slučaju “najgoreg scenarija”. Ova izjava izazvala je žestoke reakcije, a osude su stigle i iz Hrvatske. Američka ambasada je ocijenila kako se radio o ratnohuškačkoj izjavi.

Lider SDA  je danas izjavio kako je njegova izjava izazvala bujicu pretjeranih reakcija, uz zgražavanje i tvrdnju da je riječ o ratnohuškačkoj izjavi.

“Niti ima potrebe za „zgražavanjem“, niti je izjava „ratnohuškačka“. Naprotiv. Tvrdnja da ćemo uvijek biti spremni da sve učinimo kako bi sačuvali vlastitu državu, sigurnost i mir u njoj, naše je pravo i obaveza. Tu obavezu svakom građaninu Bosne i Hercegovine propisuje i Ustav”, poručio je Izetbegović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje