Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reakcija Brnabić i Vulina na “britansko naoružavanje Kosova”

Preuzmite sliku

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je ozbiljno zabrinuta zbog “naoružavanja Kosova i informacija da Velika Britanija stoji iza toga”, te ocijenila da to mnogo destabilizuje cijeli region.

“Ozbiljno sam zabrinuta zbog toga što drugi naoružavaju Prištinu. To je strašno i šalje pogrešne poruke”, izjavila je Brnabićeva za televiziju “Prva”.

Ona je navela da je zabrinuta i time koliku je podršku (na Zapadu) imao premijer Kosova Aljbin Kurti da “uskrati Srbima na Kosovu osnovna ljudska prava”.

“Onda vidimo ovakve poruke koje su sasvim jasne i očigledne. Koliko to destabilizuje čitav region? Mnogo. Ostaje da o tome pričamo potpuno otvoreno”, rekla je Brnabić.

Vulin: Neprijateljski čin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin smatra da je slanje oružja Kosovu od Velike Britanije, kako su prenijeli srbijanski mediji, “neprijateljski čin”.

On je napomenuo da Kosovo nema vojsku i da, prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a, jedinu oružanu snagu na Kosovu predstavlja KFOR.

“Nema druge, a vi pravite nekakvu vojsku, vi ih naoružavate, dajete im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, pravite obuke, čujem da neki idu na obuke za pilote u Tursku, Albaniju”, rekao je Vulin za televiziju “Pink”.

On je ocijenio da je cijela filozofija premijera Kosova Aljbina Kurtija “učiniti zlo Srbiji i Srbima”.

“Slušali smo Kurtija kada je govorio da Kosovo treba da postane deo NATO-a. Procedure da uđete u NATO su gore nego da uđete u EU, dakle, nema nikakve šanse da oni to ispune i zadovolje, ni kratkoročno, ni srednjoročno, ni dugoročno”, istakao je Vulin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje