Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razbijena kriminalna mreža duž balkanske rute: Prokrijumčarili najmanje 400 migranata

Preuzmite sliku

Španska nacionalna policija, zajedno sa organima za sprovođenje zakona iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Rumunije i Slovenije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, razbila je kriminalnu mrežu koja se bavila ilegalnom migracijom duž balkanske rute.

Istražitelji procjenjuju da su osumnjičeni prokrijumčarili najmanje 400 migranata, pri čemu su ostvarili oko dva miliona eura ilegalne zarade, saopštio je Evropol, prenosi B92.

Osumnjičeni su u kombijima i kamionima sakrvali ilegalne migrante i prevozili su ih u uslovima opasnim po život. Operacija protiv ove kriminalne grupe odvijala se u okviru Operativne grupe Krafter koju je uspostavio Evropol. Tokom dva dana 22. aprila u Madridu i 7. maja 2021. u Bukureštu uhapšeno je 15 osoba – 12 u Španiji i jedna u Rumuniji, jedna u Sloveniji i jedna u Hrvatskoj.

U prenatrpanom kamionu pronađeno je 77 migranata. Istraga o ovoj kriminalnoj mreži počela je avgusta 2020. godine, kada je Slovenija prijavila hapšenje osumnjiče osobe, koja je presretnuta dok je kombijem prevozila 53 ilegalnih migranta.

Među 17 identifikovanih članova kriminalne mreže bili su uglavnom Pakistanci, ali i Kolumbijci, Španci i Rumuni. Do sada je uhapšeno njih 15, tokom dva dana akcije u aprilu i maju 13, a još dvoje u Hrvatskoj i Sloveniji. Osumnjičeni uhapšen u Rumuniji je vođa mreže koju Evropol smatra metom visoke vrijednosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje