Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Raspisana potjernica za Kneževićem: Nelegalno s IBM-a prebacili 17 miliona eura

Preuzmite sliku

Predsjednik “Atlas grupe” Duško Knežević i četvero njegovih saradnika terete da su s računa IBM-a na račune povezanih kompanija u okviru ”Atlas grupe” prenijeli 17 miliona eura, saznaju agencije.

Novac je, prema informacijama medija, s banke prebacivan na račun kompanije “Global karbon”, kojoj je izvršna direktorica bila Biljana Bašović, a potom na račune firmi čiji su direktori ili ovlašteni zastupnici bili Đorđe Đurić, Marko Nikolić i Brankica Bašović u periodu od 2008. do 2010.

“Global karbon” je firma koju je osnovala Kneževićeva “Invest banka Montenegro” i ta je kompanija i sada aktivna. Marko Nikolić je 2008. radio u “Atlas investu”, potom je bio CFO (chief financial officer) u “Atlas grupi”, pa tri godine zamjenik izvršnog direktora “Atlas banke” i od septembra 2017. glavni izvršni direktor te banke.

Đorđe Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do naimenovanja za glavnog izvršnog direktora “Atlas banke” krajem 2013.

Brankica Bašović je dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su “Attika land” i “Mogren hill”.

Centralna banka je uvela privremene mjere u IBM i “Atlas banku” u decembru prošle godine i imenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića. Međutim, 4. januara ove godine u IBM je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Milan S. Rakočević.

Ocijenjeno je da “Atlas banka” može preživjeti ukoliko bude dokapitalizirana.

Četvero Kneževićevih saradnika krajem decembra saslušano je pred specijalnom tužiteljicom Lidijom Vukčević i njima je određeno zadržavanje od 72 sata. Međutim, vijeće Višeg suda nije prihvatilo prijedlog Tužilaštva da im se odredi pritvor od 30 dana i oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Tužilaštvo u dokaznoj građi ima iskaz jednog od osumnjičenih koji je objasnio kako su sporni poslovi bili obavljani.

Za Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu.

Raspisivanje potjernice uslijedilo je jer je policija, prema nalogu Tužilaštva, utvrdila da se Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mjesto njegovog boravka.

Nakon što policija utvrdi da nije u Crnoj Gori o tome će obavijestiti Specijalno tužilaštvo koje je donijelo naredbe za provođenje istrage protiv Kneževića i njegovih saradnika. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,