Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rama: Zgrozio sam se kad sam shvatio da se Vulin ne šali, ubice su u Beogradu

Preuzmite sliku

Izjava Aleksandra Vulina koja je službeno objavljena na sajtu srpskog ministarstva odbrane o tome da Rama radi na stvaranju velike Albanije, koju samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave, te da ono što međunarodna zajednica da Albancima se ne može zabraniti Srbima, izazvala je reakcije kosovskih zvaničnika i albanskog premijera Edija Rame.

Nakon što je juče na Twitteru svom kolegi Aleksandru Vučiću postavio pitanje da li se radi o mimu, uz isječak sa sajta srpskog ministarstva odbrane, u kojem se za Albance u srpskom jeziku koristi i pežorativno ime „Šiptari“, Rama je u svom naknadnom obraćanju javnosti naveo da se „zgrozio“ nakon što je saznao da to ipak nije šala.

Da ne postoji mogućnost da izjava jednog člana vlade 2020. godine dođe iz tako razuzdanih usta i tako mračnog uma. Tada sam shvatio da to nije mim“, prenosi Zeri pisanje albanskih medija.

Rama, piše “Kossev”, kaže da su vojnici Slobodana Miloševića izvršili etničko čišćenje na Kosovu, da se one ubice koje su preživjele, nalaze u Beogradu, dok je OVK oslobodilačka formacija.

„Što se OVK tiče, oni su oslobodioci, a ne ubice. Ubice su u Beogradu. Oni ne mogu da promijene jednostavnu činjenicu – Kosovo nije napalo Srbiju. Nisu kosovski tenkovi otvorili put vojsci za etničko čišćenje. Bili su to vojnici Slobodana Miloševića. Redovna vojska koja je upotrijebljena za silovanje i etničko čišćenje“, prenosi Zeri dio Raminog govora.

On je istovremeno naglasio da je „dobro“ to da, dok ga u Srbiji optužuju da radi za veliku Albaniju, albanski ekstremisti u Prištini optužuju da radi za Veliku Jugoslaviju.

„Bio sam vrlo jasan. Regionalni šengen postavlja četiri uslova Evropske unije. Prvi uslov je sloboda Brisela u kojoj se ljudi mogu non-stop, bez zadržavanja kretati preko granica. Želimo da uklonimo granicu i sa Srbijom, a albanski ekstremisti ovo ne vole. Cilj im je da danas budu taoci u kandžama prošlosti“, objasnio je sada Rama, prenosi dalje Zeri.

Šta je Vulin rekao i za šta

Aleksandar Vulin osudio je prekjuče izjavu Edija Rame koju je dao na zajedničkoj sjednici vlada Albanije i Kosova u Tirani, o tome da je luka Drač i kosovska.

„Izjavom da će luka Drač biti kosovska, Edi Rama je nastavio svoj rad na stvaranju ‘velike Albanije’. Kao i svaki put do sada, Evropska unija će ćutati i neće preduzeti ništa. Šiptari mogu da se ujedine i mogu da otimaju i tuđe teritorije, a Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji, tako se ponavlja laž da je ‘velika Albanija’ prirodna Albanija, a Srbi ujedinjeni u jednoj državi su prijetnja miru“, naveo je srpski ministar odbrane u prošlom sazivu vlade.

Ovo je bio posredan povod i za kosovsku ministricu spoljnih poslova da se otvorenim pismom obrati Kvinti zbog prethodne izjave još jednog srpskog ministra u prošlom sazivu vlade – Ivice Dačića, koji je u emisiji Ćirilica na TV Happy postavio retoričko pitanje šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji.

Ona je negodovala zbog, kako je navela, potpune ravnodušnosti međunarodnih predstavnika na „sramotni jezik“ srpske vlade prema žrtvama i porodicama žrtava posljednjeg rata na Kosovu, i „ksenofobno oslovljavanje“ Albanaca od strane Aleksandra Vulina, odnosno, „šovinističke i sramne činove srpske vlade“. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje