Srijeda, 2. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ragmi najavio da će Albanci iz Preševa tražiti ujedinjenje s Kosovom

Predsjednik Albanske demokratske stranke u Preševu Ragmi Mustafa najavio da će Albanci tražiti da se primijeni rezultat referenduma iz 1992.

Tada su Albanci u općinama Preševo, Bujanovac i Medveđa tražili da se ujedine s Kosovom.

On je rekao kako će taj zahtjev prenijeti političarima na predstojećoj konferenciji “Uloga Albanije u promociji interesa Albanaca na zapadnom Balkanu”, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Mustafa je kazao kako će već sutra zamoliti sve prisutne u albanskoj politici da podrže inicijativu, i međunarodno pravo Albanaca u Preševskoj dolini za pripajanje Kosovu.

“U posljednje vrijeme je došlo do negativnih tendencija u albanskoj politici na Kosovu, izbjegava se taj zahtjev Albanaca, zbog mogućnosti da bi i Srbija mogla nešto da traži od Kosova.”, rekao je on.

Smatra kako prava Srba na Kosovu koje traži Srbija s međunarodnim garancijama, treba dati i Albancima u tom kraju.

“Zahtijevam provođenje referenduma iz marta 1992. godine, ostvarenje ideala Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu, političke platforme koju su albanske političke stranke usvojile 2006. godine, koja govori o pravu Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pridruže Republici Kosovo.”, istaknuo je Mustafa, dodajući da je “ta oblast do 1957. bila dio Kosova”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje