Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnici crnogorskih ‘Plantaža’ na štrajku zatražili plate i smjene nadređenih

Preuzmite sliku

Zaposleni u podgoričkim “Plantažama” zatražili su redovnu i neselektivnu isplatu zarada, na štrajku upozorenja ispred ispred upravne zgrade kompanije u srijedu (23. juna).

“Ovo zato što selektivnom isplatom zarada rukovodstvo svjesno vrši raslojavanje među zaposlenima i tako narušava međuljudske odnose”, kazala je predsjednica sindikata Anka Knežević i dodala da današnji štrajk nema nikakvu političku pozadinu.

“Plantaže” nekada najuspješnija crnogorska kompanija, prema podacima crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, duguje gotovo 38 miliona eura i nalazi se pred bankrotom. “Plantaže” su većinski u vlasništvu države Crne Gore, čiji se proizvodi izvoze se, prema zvaničnim podacima, u preko 44 zemlje svijeta, uključujući pokrivenost na gotovo svim kontinentima.

Okupljeni radnici zatražili su novu sistematizaciju radnih mjesta i smjenu izvršnog direktora i kompletnog menadžmenta koji su, kako je saopšteno, bili dio prethodne i sadašnje uprave.

“Oni su nas svojim lošim potezima, odlukama i poslovnom politikom doveli u ovako tešku situaciju. Tražimo da nam se zahtjevi ispune do 1. jula. Ako se to ne uradi Skupština Sindikata će odlučiti o daljim koracima”, kazala je Knežević.

“Plantaže” imaju oko 650 stalno zaposlenih, što su podaci sa sajta kompanije.

Da je nekada najuspješnija crnogorska kompanija pred bankrotom potvrdio je, početkom februara, crnogorski ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović.

“Hitna finansijska injekcija od pet miliona eura jedini je način da većinski državna kompanija „13. Jul – Plantaže preživi”, kazao je tada Stijović. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,