Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Radikali napadaju EXIT: Traže zabranu nastupa Ukrajinaca, pobjednika Eurosonga

Preuzmite sliku

Đurađ Jakšić, predsjednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke, izjavio je danas da se ta stranka najoštrije protivi nastupu ukrajinske grupe Kalush Orchestra na festivalu Exit.

„To su ovi, na krajnje volšeban način pobjedici Eurovizije, koji su najavljeni kao jedni od specijalnih gostiju“, naveo je Jakšić.

Kao opravdan razlog za iznošenje takvog stava, Jakšić je naveo da se Exit sufinansira iz budžeta grada.

“Upravo na svakom nastupu tih ljudi koji su na krajnje čudan način pobijedili na Euroviziji možemo biti svjedoci nacističkih pozdrava i salutiranja i one čuvene zlokobne krilatice ‘Slava Ukrajini’ još iz vremena Drugog svjetskog rata”, istakao je Jakšić.

Na sajtu ovog novodsadskog portala se navodi da je Jakšić rekao kako je za SRS “nepodnošljivo i neprihvatljivo” to što su eurovizijski pobjednici najavili da će sav prihod od svakog narednog nastupa usmjeriti na finansiranje ukrajinske vojske.

Najavio je da će postaviti pitanja i Daliboru Rožiću, članu gradskog vijeća za kulturu i gradonačelniku Milošu Vučeviću “sa koliko novca se finansira ovogodišnji Exit festival i kako to da se pristalo da ćemo na Petrovaradinskoj tvrđavi u gradu koji ima slobodarsku antifašističku tradiciju između 7. i 10. jula imati ljude koji na svojim nastupima propagiraju nešto što nije u skladu sa tradicijom Novog Sada”.

Rat u Ukrajini traje od 24. februara, kada je ruska vojska napala ovu državu.

Ukrajinski bend Kalush Orchestra od početka je bio favorit na eurovizijskom takmičenju, a presudni za pobedu bili su glasovi publike. Od dana pobjede na eurovizijskom takmičenju Kalush je nastupao na više različitih festivala, a kako su rekli, sav zarađeni novac namijenili su za ukrajinsku vojsku. (nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,