Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Putovanja u regiji: Ovo su pravila koja morate poštovati u svakoj zemlji regije

Preuzmite sliku

Planirate li za vikend ‘skoknuti’ do susjednih zemalja, nemojte zaboraviti na pravila o prelasku granice koja je svaka država donijela za sebe.

Crna Gora

Iako su 1.juna 2020. godine ukinute mjere karantina i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, i dalje je ne cijelom teritoriju Crne Gore, na snazi odluka o nošenju zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru. Ova odluka odnosi se i na djecu stariju od pet godina. Zbog velikog broja novooboljelih od virusa covid-19 u Crnoj Gori, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

Italija

Temeljem Vladine Uredbe od 26. aprila Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti. Uredbom MZ Italijanske Republike od 24. maja sve su italijanske regije u žutoj zoni, niskog epidemiološkog rizika. Svako ko ulazi u Italiju na bilo koji period, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na nacionalni teritorij, dužan je ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika dostupan na ovom linku: EU Digital Passenger Locator Form. Nakon ispunjenog obrasca, za ulazak u Italiju mora se predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. Do 30. jula 2021. godine, traje odredba o ukidanju petodnevne samoizolacije za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU.

Mađarska

Temeljem odluke o uzajamnom priznavanju i prihvaćanju potvrda o vakcinisanju protiv covida-19, državljani Republike Hrvatske uz potvrdu o vakcinisanju izdanu od nadležnih tijela Republike Hrvatske mogu ući u Mađarsku bez ograničenja i bez obavezne samoizolacije. Građani dviju zemalja uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja, obvezne samoizolacije ili uz predočenje negativnog testa, piše na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Također, možete predočiti vjerodostojan dokaz da ste bili zaraženi infekcijom koronavirusa u vremenu od šest mjeseci prije ulaska. Međutim, i dalje je na snazi Uredba Vlade Mađarske od 1. juna 2020.g. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj.

Strani državljani koji imaju regulisan boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana, osim u slučaju da posjeduju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati. Izolacija se može ukinuti u slučaju dva negativna testa u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati.  U Mađarsku se bez ograničenja može ući iznimno ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili poljoprivredne aktivnosti, što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom.

Slovenija

Za ulazak u Sloveniju, na graničnom prijelazu morat ćete predočiti negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, potvrdu liječnika o preboljenju covida-19, ne stariju od šest mjeseci, potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana, osim ako liječnik ne odluči drugačije, i nije starija od šest mjeseci te dokaz o vakcinisanju protiv covida-19.

Srbija

Za ulazak u Republiku Srbiju morat ćete predočiti negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,