Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Putin čestitao Vučiću: Očekujem jačanje strateških odnosa između naše dvije zemlje

Preuzmite sliku

To je bila poruka koja se čekala. Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobjedu na predsjedničkim izborima, objavio je tokom ponedjeljka Kremlj.

“Očekujem da će Vaš rad na čelu države nastaviti pridonositi jačanju strateških partnerskih odnosa koji postoje između naše dvije zemlje. Ovo je, nesumnjivo, u interesu bratskih naroda Rusije i Srbije“, naglasio je Putin u telegram čestitki Aleksandru Vučiću.

Predsjednik Rusije je naveo da rezultati izbora potvrđuju široku podršku građana Srbije kursu Aleksandra Vučića usmjerenom “rješavanju urgentnih socijalnih i ekonomskih problema i vođenju nezavisne vanjske politike”.

Ova će poruka odjeknuti u članicama EU gdje jača podrška zahtjevu da se sa Srbijom, zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji, prekinu pregovori o članstvu.

Analitička kuća Teneo prije izbora je objavila da se može očekivati da će Vučić nakon izbora krenuti u “mučnu i tešku” operaciju formiranja vlade. Kako bi se pred Bruxellesom mogao izgovarati da ne može uvesti sankcije jer državu vodi tehnička, postizborna vlada koja nema te ovlasti. Nadajući se da će članice EU prihvatiti takav stav ne prozirući ga kao trik te moleći se da rat u Ukrajini što prije završi jer će u nekom trenutku morati formirati vladu. (Blic)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje