Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pula: Sutkinja oslobodila par koji je uzgajao marihuanu kao lijek

Vanbračni supružnici iz Italije, koji su bili optuženi da su uzgajali marihuanu radi daljnje prodaje, oslobođeni su krivice na Općinskom sudu u Puli.

Sutkinja Vera Glasnović Gjoni stavila je krivični nalog van snage, a potom supružnike i oslobodila krivice.

Oslobođeni su jer je u postupku utvrđeno da je riječ o beznačajnom djelu, piše Glas Istre.

Naime, 48-godišnjakinju koja ima dvojno državljanstvo državno odvjetništvo teretilo je da je zajedno s godinu dana starijim suprugom, talijanskim državljaninom, od maja do sredine jula prošle godine u unajmljenom stanu u jednom istarskom gradiću uzgajala marihuanu.

Teretilo ih se da su nabavili opremu potrebnu za uzgoj marihuane u zatvorenom prostoru, odnosno indoor šator, lampu, ventilatore i tekućinu za prihranjivanje biljaka i tako uzgojili devet biljaka konoplje. Biljke su bile visoke između 14 i 65 centimetara.

Ženu se teretilo za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, a muškarca da joj je u tome pomagao.

Boluje od hepatitisa
Međutim, u sudskom postupku optužena žena iznijela je odbranu koju je potkrijepila konkretnom medicinskom dokumentacijom. Naime, još od 1996. godine je HIV pozitivna i boluje od Hepatitisa C zbog čega mora piti tablete i ići na terapije. U odbrani je navela da je 74-postotni invalid i da je zbog bolesti i lijekova imala problema s bubrezima i jetrom.

Glas Istre piše da je preko interneta nabavila svu opremu potrebnu za uzgoj konoplje, a suprug joj je pomogao u pravljenju preparata. Na sudu je kazala da joj je konzumacija maslaca s indijskom konopljom znatno poboljšala zdravstveno stanje te da je to za nju lijek. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,