Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pucano na jedinicu Granične policije na jezeru Gazivode na sjeveru Kosova

Preuzmite sliku

Jedinica Granične policije Kosova oko podneva je napadnuta vatrenim oružjem dok se nalazila na patrolnom čamcu u jezeru Gazivode, u opštini Zubin Potok na severu Kosova. Nije bilo povređenih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Policije Kosova, u pravcu Granične policije iz drugog dela jezera ispaljeno je oko 10 uzastopnih pucnjeva koji su pali u blizini policijskog čamca.

„U ovoj pucnjavi nema povređenih“, navodi se u saopštenju.

Nakon napada u pravcu policije, Jedinica za brze intervencije granične policije uputila se u pomoć policijskoj jedinici, a policija je nastavila da osmatra teren i tretira ovaj slučaj.

„Kosovska policija ostaje posvećena obezbeđivanju bezbednosti i borbi protiv kriminala, sa posebnim akcentom na šverc u toj oblasti“, dodaje se u saopštenju.

Ministar unustrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je saopštio da je danas deset puta pucano na službenike granične policije dok su obavljali službenu dužnost, rutinske kontrole na jezeru Gazivode.

“Srpske ilegalne grupe, koje pojedine srpske strukture već štite i javno podržavaju, ulažu maksimalne napore da nas spreče ili zaustave da obavljamo svoju dužnost u našoj zemlji”, naveo je ministar u postu na Facebooku.

On je ocenio da je pucanje iz vatrenog oružja u pravcu policajaca, napad na glavnu instituciju države.

“Za manje od nedelju dana, dva puta su kriminalne strukture pucale na policajce da ih ometu ili ubiju”, napisao je Svecla.

Pucnjava u pravcu policije zabeležena je i krajem prošle nedelje kada je na severu Kosova situacija bila izuzetno napeta. Lokalno srpsko stanovnistvo kaminima i teškom mehanizacijom blokiralo je na devet mesta puteve koji vode ka graničnim prelazima ka Srbiji, Jarinje i Brnjak. Blokade su postavljene uoči početka primene recipročnih mera na srpske lične karte, te početka preregistracije ilegalnih srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS tablice (Republika Kosovo).

Nakon barikada na putevima i pregovaranja sa inostranim partnerima, Vlada Kosova se obavezala da primenu te dve mere odloži za 30 dana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje