Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prvi stupovi Pelješkog mosta krenuli za Hrvatsku (FOTO)

Preuzmite sliku

Prvi stupovi budućeg mosta Pelješac na putu su iz Kine prema Hrvatskoj. Prema projektu, ukupno će za cijeli most biti zabijeno čak 130 stupova različitih dužina. 

 

Riječ je o najdužem stupu od 127 metara, koji će se zabijati u morsko dno. Iako je u prvoj varijanti bilo predviđeno da bi se ovi najduži stupovi sastavljali varenjem na gradilištu, kineski izvođač je odlučio da će i njih izraditi u komadu i tako ih zabijati u morsko dno, piše Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama plan je da brod s dva stupa na gradilište mosta stigne oko 22. decembra, nakon čega bi krenulo njihovo testno zabijanje u morsko dno.

Prema projektu izvođač, kineska kompanija CRBC, dužan je obaviti testno zabijanje stupova kako bi se na samom terenu utvrdila njihova tehnologija bušenja morskog dna, izgradnja temelja stupova te njihovog zabijanja i kako bi osobe koje provode nadzor radova utvrdile poštivanje svih procedura prilikom realizacije ovog dijela posla. Ukupno će za cijeli most biti zabijeno 130 stupova raznih dužina.

Podsjećamo, pred izbore, a posebno u jeku predizborne kampanje bosnakohercegovački političari posebno su se bavili izgradnjom Pelješkog mosta tvrdeći kako susjedna Hrvatska nema pravo graditi most, odnosno da se time narušava teritorijalni integritet BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,