Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prvi stubovi Pelješkog mosta spojeni s kopnom

Preuzmite sliku

Prvi stubovi Pelješkog mosta spojeni su danas sa kopnom u Komarnom, a premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da je ovo važan korak u izgradnji koji će sa pristupnim putevima biti dovršen do juna naredne godine.

“Godinu i po smo pred funkcionalnim Pelješkim mostom koji spaja jug Hrvatske s ostatkom zemlje što je i naš glavni cilj. Ovaj projekt vrijedan 520 miliona eura, sufinansiran sredstvima EU, zaista je od strateškog značaja za Hrvatsku”, istakao je Plenković, prenijela je agencija Tanjug.

 • Predsjednik Hrvatskih puteva Josip Škorić je rekao da je će most fizički biti spojen sa kopnom do kraja novembra, a onda, dodao je, slijedi opremanje mosta što bi trebalo da bude završeno do polovine januara naredne godine.

  Prvi stub u moru i onaj na kopnu u Komarnoj povezani su čeličnom rasponskom konstrukcijom dugom 52 metra i teškom gotovo 600 tona, piše splitska Slobodna Dalmacija.

  Tako se već Pelješkim mostom može prošetati na prvih pedesetak metara, a kako najavljuju iz Hrvatskih puteva uskoro slijedi i nastavak spajanja stubova čeličnim elementima u buduću kolovoznu tragu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,