Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Protiv zdravog razuma: Trudnica u Srbiji primala 430 KM a šefu uplaćivala 500 KM

Preuzmite sliku

Dok je bila trudna, Snežana Pešović iz Beograda je od poslodavca primala platu 26.000 dinara (oko 430 KM), a njemu uplaćivala 30.000 dinara (oko 500 KM) mjesečno. I to je tek dio problema. Poslodavac joj je ostao dužan tri plate i doprinose za mjesec dana.

Priča Snežane Pešović prkosi zdravom razumu. Ona je majka devetomjesečne bebe. Od 2007. godine radila je neprijavljena. Kada je ostala u drugom stanju, zdravstvena knjižica bila joj je neophodna. Poslodavac je pristao da je prijavi, ali uslov je bio da ona njemu daje novac za doprinose.

Iako mu je dala 104.000 dinara, on joj doprinose nije uplatio. Ima bebu od devet mjeseci i gotovo da nema od čega da živi.

“Prijavljena sam na platu od 35.000. Doprinosi iznose 21.342 dinara i sve snosim ja. To je bio jedan od uslova da me gazda prijavi”, kaže Snežana Pešović u razgovoru za RTS.

Uz ugovor o radu, navodi, morala je da potpiše i bianco ugovor o otkazu.

“Bianco papir, bez imena firme, bez pečata i bez potpisa. Na prednjoj strani je napisano da potpišem četiri primjerka i na dnu stoji moj potpis”, objašnjava majka devetomjesečne djevojčice.

Kaže da je bila u petom mjesecu trudnoće i da nije imala izbora.

“Nisam imala pravo ni na slobodan dan ni na plaćeni godišnji odmor. Za svaku smjenu, kada bih izostala, morala sam da platim koleginici da me zamijeni”, priča Snežana.

Tvrdi da je novac davala i poslodavcu. Njena zvanična plata bila je 35.000 dinara. Od toga je za doprinose poslodavcu davala 21.000. Tako je bilo do trenutka kada je zbog trudnoće mogla da radi svega pola mjeseca. Od tada, njena plata je iznosila oko 26.000 dinara, a gazdi je od tog novca davala 9.000, kao razliku do plate na koju je bila prijavljena.

Kada se podvuče crta na kraju mjeseca, ona je od poslodavca dobijala 26.000 dinara, a njemu isplaćivala 30.000.

Novinarka RTS-a nije uspjela da dođe do vlasnika privatne firme iz Vinče.

Nesavjesne poslodavce treba prijaviti

Iz Centra za mame navode da je ponašanje poslodavca nedopustivo i kažnjivo.

“Takvo postupanje je kažnjivo, ali samo ako se prijavi. Ne postoji niko ko zna poslovnu situaciju nekoga, od te osobe same”, ističe direktorka Centra za mame Jovana Ružičić.

Snežana je poslodavca prijavljivala više puta. I dok je radila neprijavljena i dok je bila na porodiljskom. Tvrdi da od inspekcije nije dobila nikakav odgovor. Na posljednju prijavu, dobila je informaciju da je pokrenut prekršajni postupak.

Novinarka RTS-a slala je Inspekciji rada i resornom ministarstvu pet puta zahtjeve za sagovornika ili odgovore. Nakon 20 dana čekanja, odgovor nije stigao.

Neophodno pokretanje krivičnog postupka

Zaštitnik građana navodi da za ovakav slučaj još nije čuo.

“Takav slučaj zaista nismo vidjeli. Imali smo veliki broj prijavljenih zloupotreba gdje smo mogli da reagujemo, ali ovakav slučaj ne”, naglašava zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Dodaje da je problem trudnica i porodilja gorući i da prekršajna prijava inspekcije najčešće nije dovoljna.

“Inspekcija rada svakako treba da interveniše, ali se postavlja pitanje da li je prekršajni postupak jedini koji treba da se vodi ili je potrebno osvrnuti se i na druge postupke koji imaju mnogo veće dejstvo, kao što je krivični postupak”, ističe Pašalić.

Prema važećim zakonima, Snežani Pešović ostaje jedino da sama podnese krivičnu prijavu protiv poslodavca, a to košta oko 3.000 dinara uz taksu od 6.000. Njena mjesečna primanja su 10.000 dinara.

Između tužbe i hrane za bebu, bira ovo drugo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,