Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Protest žena u Kruševcu zbog hapšenja ginekologa: Vratite nam doktora

Preuzmite sliku

Oko 300 žena okupilo se jučer u Kruševcu na protestu povodom hapšenja dr. Vladislava Simića, ginekologa kruševačkog Doma zdravlja. Isto toliko žena je dalo potpis podrške tom doktoru.

Do protesta je došlo nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u subotu saopćilo da su pripadnici Odjeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili specijalistu Doma zdravlja u Kruševcu V. S. (63), zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje mita.

Policija je tada navela da je on osumnjičen da je za pregled i testove koje je obavezan da izvrši, od pacijentkinje zahtijevao i primio 100 eura.

Kruševačka javnost je reagirala na društvenim mrežama čim je konstatovano da je riječ o ginekologu Vladislavu Simiću, a preko društvenih mreža je inicirano i okupljanje.

Dr. Ružica Stevanović, specijalistkinja patolog, rekla je da je došla na protest jer joj “to nalaže savjest kao građanke, kao doktora i kao sudskog vještaka i kao nekog ko doktora Vladu poznaje više od 30 godina”.

– Nikada nisam čula ni od jednog pacijenta, ni od jednog kolege, čak ni insinuaciju da bi on nekome nešto uradio, a da bi imao korist od toga – dodala je ona, prenosi Faktor.

Nevjericu u osnovanost hapšenja izrazila je i medicinska sestra Vesna Korać, koja je sa dr. Simićem radila četiri godine: “Pogodilo me je sve ovo jer znam kakva je osoba, kakav čovjek, kakav doktor. Ovo je ružan san i žao mi je što on i njegova porodica doživljavaju ovo”.

Jelena Petrović pacijentica je dr. Simića skoro 20 godina i kaže da je nikada ni zbog čega nije vratio, da nikada nije pravio pauzu, da je dolazio subotom da obavlja testove, iako mu tada nije bilo radno vrijeme.

Većina okupljnih Kruševljanki, među kojima je bilo i trudnica i majki s bebama, prošlo je u povorci glavnom gradskom ulicom, do zgrade Skupštine Grada uzvikujući: “Vratite nam doktora!”.

Po informacijama na društvenim mrežama, dr. Simić je drugi ginekolog u Srbiji sa ocjenom rada 9,64. On ima 6.599 pacijentica, ima najviše stručne obuke u toj službi Doma zdravlja, ne radi u privatnoj ambulanti, pacijente za analize šalje isključivo u državne institucije i nikada nije bio član nijedne političke partije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: