Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Protest u Srbiji se oteo kontroli: Policija bacila suzavac, demonstranti uzvratili bakljama

Preuzmite sliku

Ispred Skupštine Srbije u Beogradu u toku je protest potaknut najavom uvođenja novih restriktivnih mjera i policijskog sata zbog novog vala korona virusa.

Protest je počeo malo nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je te mjere najavio, a nešto nakon 22 sata protest se oteo kontroli.

U jednom trenutku se desio incident kad je nekoliko desetina ljudi probilo vrata Skupštine Srbije i uletjelo u nju. U ovom trenutku ne možemo da kažemo ko je to…”, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

“Incident je trajao 10 do 15 minuta, policija je intervenisala i demonstranti su izbačeni”, dodao je.

Parole protiv Vučića

Protest je počeo nešto nakon 20 sati, kada je blokirana za saobraćaj raskrsnica kod zgrade parlamenta, na početku Bulevara kralja Aleksandra, gdje su zviždali, udarali u šerpe, vikali “Kosovo je deo Srbije”, “Ua” i “Mi to nećemo” aludirajući na mjere.

Demonstrantima, bez distance i bez maski, u nekoliko navrata su se preko megafona obratili učesnici prostesta pozivajući prisutne da zovu prijatelje i poznanike da im se pridruže.

Među okupljenima su i članovi Inicijative “Ne davimo Beograd” i članovi organizacije “1 od 5 miliona”.

Većina ne nosi zaštitne maske, a distanca gotovo i da ne postoji.

Policija upotrijebila suzavac

Nešto prije 23 sata demonstranti su se ponovo nakratko sukobili sa žandarmerijom koja je postavila kordon na gornjem dijelu stepeništa isped ulaza u zgradu Skupštine.

Policija je upotrijebila suzavac ili biber sprej, a među demonstrantima ima povrijeđenih sa okrvavljenim glavama, javlja agencija Beta.

Demonstranti su se povukli sa gornjeg dijela stepeništa pa se situacija smirila.

Najavljene mjere

Vučić se nešto ranije obratio javnosti ističući da je u Beogradu alarmantna situacija zbog korona virusa te da od sutra počinje da važi zabrana svakog okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, a od petka do ponedjeljka ponovo uvode policijski sat.

Istakao je da je danas, od početka proglašenja epidemije korona virusa u Srbiji, svakako najteži dan – sa 13 preminulih osoba.

“Od petka idemo na dugački policijski sat, do ponedeljka. Onda ćemo dalje da vidimo. Obezbedićemo kretanje ljudima sa kućnima ljubimcima, majkama sa decom i penzionerima takođe”, rekao je Vučić i dodao da će sva obavještenja uslijediti nakon sastanka Kriznog štaba.

Naglasio je da mu je prva briga da zaštiti građane.

“Sve političke reakcije, sve šerpe, bes, neka budu usmerene na mene, a ne na lekare”, poručio je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,