Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Protest novinara u Hrvatskoj: Dosta je bilo progona, samo želimo raditi svoj posao

Preuzmite sliku

Pod sloganom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” u centru Zagreba tačno u podne hrvatski novinari održali su protestnu šetnju kako bi ukazali na probleme s kojima se susreće slobodno izvještavanje, prenosi Index.hr.

Novinari su najprije krenuli od Novinarskog doma prema Ministarstvu kulture, a potom će svojih osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti i Sveučilištu u Zagrebu te Vladi Republike Hrvatske, poručujući kako je dosta bilo progona novinara te pozivajući Vladu da konačno ozbiljno shvati ovu temu i njihove probleme.

Okupilo se više od 350 novinara, a podršku su im došli dati i Ivica Puljak, Davor Bernardić, Ranko Ostojić, Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Mirando Mrsić

“Dosta je bilo progona novinara, dosta je uništvanja javne profesije, to traje desetljećima”, izjavio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ispred Novinarskog doma, prozivajući Vladu da se u vezi s ovim problemom “ponaša ignorantski jer misli da je ignoriranje rješenje problema”, a što su, tvrdi, činile i mnoge prethodne vlade uništavajući novinarstvo.

Zovko je naglasio kako žive u zemlji u kojoj se novinari osuđuju zbog objave istinite informacije, te je stoga vrijeme “da im kažu dosta”.

Zahvalio je svima koji su se okupili na protestu, posebno onima koji su došli iz svih dijelova Hrvatske, a posebno je pozdravio prisutne kolege iz Srbije i BiH koji su “pokazali ljudsku i novinarsku solidarnost”.

“Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati, to svima mora biti jasno”, poručio je Zovko.

Vladi Andreja Plenkovića poručio je da ozbiljno shvati ovu temu i problem s kojim se suočavaju novinari, napominjući da je u Hrvatskoj na snazi najmanje 1.163 sudskih procesa protiv novinara i njihovih medijskih kuća i “gdje javni servis vodi križarski rat protiv novinara, medija i HND-a”.

“Gospodo draga, dosta je bilo terora, dosta je bilo”, istaknuo je te je okupljene pozvao da u koloni krenu prema Ministarstvu kulture te predaju zahtjeve.

“Za njih je stanje super, za njih je stanje redovno, a za nas je stanje ugroženosti naše profesije”, naglasio je te je najavio da ova protestna akcija ne završava danas, već će se nastaviti iduće sedmice te u danima i mjesecima koji dolaze.

Potom je kolege pozvao da “naoružani” transparentima s natpisima “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo”, “Prijetili smrću novinarima Indexa”, “Vas dvije grakćete kao vrane” i drugima, uz bubnjeve i razglas krenu prema Ministarstvu kulture, a onda prema Sveučilištu u Zagrebu te zgradi Vlade, gdje će uručiti i pročitati svoje zahtjeve.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,