Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Problematična porodica: Držali roba iz Bosne, neko im bacio bombu u dvorište

Preuzmite sliku

U dvorištu porodične kuće u Draganiću nedaleko od Karlovca u noći na nedjelju eksplodirala je eksplozivna naprava te oštetila kombi vozilo koje je tamo bilo parkirano.

Iz karlovačke policije navode da je vlasnik imanja 35-godišnjak, kao i da je eksplozija odjeknula oko 2 sata. Radi li se o bačenoj bombi ili nekoj vrsti podmetnutog eksploziva znat će se nakon što policija provede istragu.

Ko bi mogao biti počinitelj nije poznato, a o njegovim motivima također bi se moglo samo nagađati. Na imanju živi mnogočlana obitelj P. V., niko od njih nigdje ne radi već se bave skupljanjem sekundarnih sirovina i raznim preprodajama, zbog čega je u njihovu dvorištu vrlo prometno. Ono je zaklonjeno živom ogradom, a metalna ograda uvijek je navučena na ulazu.

– Mene nije probudila nikakva eksplozija, nego galama koju su napravili oko dva sata. Svi su se uzvikali, a ubrzo je došla policija. Navodno su ih čuvali do jutarnjih sati, a onda su sve označili trakama. Gazda je vikao po dvorištu, nešto u smislu kako mu niko od komšija nije htio priskočiti u pomoć dok su ga pokušavali ubiti – ispričao je za Jutarnji jedan od komšija koji je želio ostati anoniman jer, kaže, niti ima niti bi želio imati posla s tom porodicom.

Inače, ta je porodica široj javnosti postala poznata krajem prošle godine, kada su procurile jezive fotografije čovjeka iz Bosne kojeg su u istom tom dvorištu 550 dana držali kao roba u neljudskim uslovima te ga brutalno zlostavljali.

U martu ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je protiv osmero članova te porodice u dobi od 23 do 60 godina podiglo optužnicu zbog počinjenja krivičnog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom.

Od čovjeka koji je kod njih došao u potrazi za poslom, za cigarete, nešto hrane i alkohola tražili su da za njih obavlja fizičke poslove poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo.

– Učestalo su ga udarali po glavi i tijelu, od čega je oštećenik tokom vremena zadobio brojne tjelesne povrede poput preloma desne podlaktice, donje čeljusti, sedmog rebra desno, desetog rebra lijevo, kao i tjelesne ozljede u vidu opekotina na prsnom dijelu leđa, a istovremeno su ga izlagali svakodnevnom vrijeđanju i ponižavanju govoreći mu da ne vrijedi ništa, bezrazložno oštećivali njegovu odjeću, šišali ga i bojali mu kosu bez njegova pristanka. Na sve su opisane načine stvaranjem straha uspostavili potpunu pokornost oštećenika i kontrolu nad njegovim životom kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte, te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom – opisalo je te strahote Općinsko državno odvjetništvo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,