Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prilikom privođenja u Novom Sadu korišten zahvat zbog kog je Floyd umro

Preuzmite sliku

Fotografija koju je objavio portal 021 pokazuje da su muškarci u civilu prilikom savladavanja i privođenja demonstranta u Novom Sadu primijenjivali potez zbog kojeg je u Mineapolisu 2020. preminuo George Floyd.

Društvenim mrežama se širi fotografija, koju je napravila reporterka portala 021.rs tokom protesta u Novom Sadu, a na kojoj se vidi kako jedan muškarac u civilu drži koljeno na vratu muškarcu koji je učestvovao u protestima zbog donošenja Generalnog urbanističkog plana (GUP) u Novom Sadu.

Kako se vidi na snimcima 021.rs, privedeni muškarac je uz pomoć više osoba pokušavao da otme štit pripadnicima policije, prilikom čega je jedan policajac oboren na zemlju.

Isti potez korišten je i prilikom hapšenja Georgea Floyda u Mineapolisu u SAD-u. Smrt je nastupila pošto mu je policajac Derek Chauvin klečao na vratu osam minuta i 46 sekundi. Policajac je zbog ubistva Floyda osuđen na 21 godinu zatvora.

Neredi koji su se u julu 2020. desili u Beogradu otkrili su da i srbijanska policija koristi istu metodu prilikom privođenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,