Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prijetnja poslana školama u Beogradu je kopija poruke masovnog ubice iz Rusije?

Preuzmite sliku

U školama i drugim institucijama u Beogradu jučer su bile dojave o bombama, a na  društvenim mrežama pojavila se poruka koja im je jučer poslana.

Ispostavilo se da je poruka mnogo zlokobnija nego što se činilo u prvi mah.

U pitanju nije bilo “autorsko djelo“ dojavljivača, već kopija manifesta masovnog ubice iz škole u Permu, u Rusiji koji je prošle godine ubio osam i ranio 19 studenata Državnog univerziteta. Napadač Timur Bekmansurov na društvenim mrežama je najavio napad jezivom porukom:

– Mrzimo sebe, ali želimo povrijediti svakoga ko nam se nađe na putu. Osjećaj da je sve oko sebe samo san nas ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od posljednjih. Ubijat će vas automobilima, bombama, noževima, svime što vam dođe pod ruku. Ološ poput nas uništit će sve oko sebe – napisao je masovni ubica u manifestu čiji su sadržaj objavili i ruski mediji.

Zabrinjavajuće je što se neko potrudio da doslovno prevede ovu najavu pokolja, što je prijetnjama koje su jučer stigle na adrese beogradskih škola dalo posebnu težinu.

Činjenica da je upotrijebljen baš ovaj manifest, koji je prethodio zločinu koji se dogodio u Permu, opet na neki način ukazuje da su lažne dojave u vezi za napadom Rusije na Ukrajinu i aktuelni, neutralni stav koji je Srbija po tom pitanju zauzela. Val dojava je i krenuo sa ometanjem letova na linijama Beograd – Moskva i Beograd – Sankt Petersburg.

Dojave o anonimnim bombama u ovom slučaju tretiraju se kao terorizam i istragu vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal kome će asistirati Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Jučer je nastava u više od 100 osnovnih i srednjih beogradskih škola bila prekinuta zbog dojava o bombama, pa su su te obrazovne ustanove evakuisane dok ih nije pregledala Kontradiverziona ekipa MUP-a Srbije. Slične dojave su upućene i na adresu Beogradskog vodovoda, a bilo je prijetnji da su eksplozivne naprave postavljene ispod mostova u srpskoj prijestolnici, piše Nova.rs.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,