Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prijetili ubistvom djece: Na osnovu nepostojećeg duga supružnicima iznudili 200 hiljada eura

Preuzmite sliku

Zagrebačka policija prekinula je višegodišnje iznuđivanje na štetu supružnika koje je uključivalo fizičko i psihičko nasilje te prijetnju ubistvom i ozljeđivanjem njihove djece.

Policija je utvrdila da su supružnike u dobi od 62 i 49 godina iznuđivala dvojica muškaraca stara 51 i 67 godina od kojih je stariji priveden dok se za mlađim traga, prenosi Hina.

Mlađi osumnjičenik pritom je od 2006. primjenom sile i prijetnjama prema oštećenima i njihovoj djeci na osnovu nepostojećeg duga u više navrata pribavio više od 200 hiljada eura.

Policija tog osumnjičenika tereti da je 12 godina sistemski maltretirao bračni par, primjenjujući fizičko nasilje i metode psiholoških pritisaka, prijeteći ubojstvom te ozljeđivanjem djece.

Oštećenog je pritom često prisiljavao da dolazi u njegov stan u Zagrebu gdje mu je također prijetio vatrenim i hladnim oružjem, a sve kako bi ga natjerao da mu svaki mjesec daje novac.

Također ga je prisilio da potpiše izjavu o nepostojećem dugu u visini od 198.900 eura te ga je potom tužio radi neisplate duga. Osumnjičeni mu je pritom prijetio da će nauditi njegovoj djeci koja su boravila izvan Hrvatske, šaljući slike iz mjesta njihova boravka.

Svaki put prije održavanja sudskog ročišta osumnjičeni je nalagao oštećenom da se ne smije pojaviti na sudu kako ne bi utjecao na spor, ponovno mu prijeteći da će nauditi njegovoj djeci.

Osumnjičeni je prijetnjama prisilio i suprugu oštećenog da kod javnog bilježnika potpiše izjavu o preuzimanju nepostojećeg duga u visini od 125 hiljada eura od svog supruga te da jamči isplatu prodajom zemljišta na Jadranu, u vlasništvu njezine obitelji.

Sredinom septembra, osumnjičeni je opet zaprijetivši oštećenom, zatražio da mu preda 4000 eura nakon čega je supruga oštećenog, prema uputama osumnjičenog 2000 eura predala drugoosumnjičenom 67-godišnjaku u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu.

Zbog sumnje u počinjenje iznude, zagrebačka policija je protiv osumnjičenih podnijela krivičnu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, uz koju je stariji osumnjičenik priveden pritvorskom nadzorniku, dok se za mlađim traga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,