Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prijeti mu do 50 godina zatvora: Potvrđena optužnica protiv oca koji je na Pagu bacio djecu s balkona

Optužno vijeće Županijskog suda u Zadru potvrdilo je u utorak optužnicu protiv 54-godišnjeg Josipa Rođaka, koji je 28. februara ove godine svoje četvero maloljetne djece bacio s drugog sprata porodične kuće u Pagu.

Na potvrđivanju optužnice optuženik nije lično sudjelovao nego putem video linka, jer se već neko vrijeme nalazi u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Optužnica će sada biti upućena raspravnom vijeću koje će sazvati raspravu, najvjerojatnije na jesen, kazao je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Rođak je optužen za četiri krivična djela pokušaja teškoga ubistva, za što mu prijeti i do 50 godina zatvora.

Zadarsko Županijsko državno tužilaštvo u maju je podiglo optužnicu za četiri teška pokušaja ubistva protiv 54-godišnjeg oca koji je 28. februara četvero maloljetne djece bacio s prvog sprata porodične kuće u Pagu, s visine oko šest metara.

Glasnogovornik zadarskoga Županijskoga državnog tužilaštva Duško Berović rekao je da je za završetak istrage ključno bilo vještačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neuračunjiv pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. To znači da će mu se suditi u tzv. redovnom postupku, iako će rasprave biti tajne “jer je riječ o zaštiti interesa djece”, prenosi Hina. (Foto: Dino Stanin | Pixell)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje