Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Presuda Filipu Zavadlavu: Kriv za trostruko ubistvo, dobio kaznu od 40 godina zatvora

Preuzmite sliku

Na splitskom Županijskom sudu izrečena je presuda Filipu Zavadlavu za ubistvo trojice muškaraca. Proglašen je krivim.

Na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda 26-godišnjem Filipu Zavadlavu. Zavadlav je za svako od ubistava koja je počinio dobio po 15 godina zatvora. Objedinjena je kazna zatvora u trajanju od 40 godina. Protiv ove presude može se podnijeti žalba.

U obrazloženju presude navodi se kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri krivična djela ubistva i jedno krivično djelo posjedovanja oružja, te opšteopasnu radnju radnju, piše N1. Uskoro opširnije…

Tužilaštvo tražilo 50 godina

Državno Tužilaštvo, podsjetimo, tražilo je da ga se zbog trostrukog ubistva osudi na 50 godina zatvora.

Optužnica Županijskog državnog tužilaštva tereti Zavadlava da je 11. januara 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubistva nalazili na dva motora. Osim za trostruko teško ubistvo tereti ga se i za nedopušteno držanje oružja te opšteopasnu radnju.

Zavadlav se nakon krvoprolića u Varoši predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon ubistava. Uhapšen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Zavadlav negirao krivnju

Suđenje Filipu Zavadlavu počelo je 12. avgusta 2020. Na prvoj raspravi nije se htio izjasniti o krivnji, međutim na ročištu prošle sedmice sve je porekao.

“Ja nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir. Što se tiče ovog psihijatrijskog vještačenja koje je provedeno, ja se s tim ne slažem. Ukoliko moja krivnja leži u tome što sam ja živ, onda sam kriv sto posto, dajte mi 50 godina”, rekao je Zavadlav.

U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog tužilaštva Žarko Štrbac je rekonstruirao Filipov život, ali i tragični događaj. Rekao je kako je obrana optuženog neosnovana, neprihvatljiva i smiješna, da je to odraz njegove ličnosti koju su utvrdili i vještaci te da na sebe želi okrenuti svu pažnju.

“Bio je uporan da to realizira. Radilo se o bezobzirnoj osveti. Napravio je to usred bijela dana, u središtu grada, čekao je svoje žrtve i bilo mu je važno likvidirati ih jer je smatrao da su manje vrijedne, a i smetale su mu u životu. Nikome se ne smije dozvoliti da zakon uzme u svoje ruke. To bi bio divlji zapad, takvo ponašanje treba biti sankcionirano. Smatram da bi zatvorska kazna u trajanju od 50 godina bila dovoljna da se ostvari generalna prevencija”, zaključio je Štrbac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje