Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo Silvije Tomašević, nagrađivani hrvatski novinar i kolumnista

Preuzmite sliku

Silvije Tomašević (71), nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist, dopisnik iz Italije i Vatikana od 1984, umro je danas u Rimu od posljedica teške bolesti kojoj je dugo i hrabro odolijevao, radeći do posljednje iskre snage.

Kroz 37 dugih godina Tomašević je Hrvatskoj bio glas i lik iz Rima, pouzdani izvjestitelj o burnim vremenima i preobrazbama kroz koje su prolazile Talijanska Republika s jedne, a Sveta Stolica s druge strane.

Imao je istančan nerv za prepoznavanje događaja vrijednoga medijske pažnje, hitrinu rođenog novinara, spregnutoga sa stalnom spremnošću upoznavanja i primjene novinarskih tehnologija koje su se snažno mijenjale u više od pola stoljeća njegove novinarske karijere, prenosi Jutarnji.hr.

Tomašević je rođen u Zagrebu 6. novembra 1949, u novinarskoj porodici. Za Večernji list počeo je pisati 1970 iz Rijeke, pa iz Slavonskog Broda do 1974, kada je prešao u Vjesnik. U toj redakciji je sljedeće godine postao urednik, te se specijalizirao za međunarodne odnose i teme. Od 1984 do 1989 bio je dopisnik Vjesnika, Večernjeg ista i inih izdanja tadašnje kuće Vjesnik iz Italije i Vatikana. Od 1990 bio je dopisnik Slobodne Dalmacije iz Rima, a onda se vratio, kao dopisnik, u Večernji list, za koji je radio do posljednjeg dana i, može se reći, posljednjeg daha. Od devedesetih prošlog stoljeća stalno je, uz kraći prekid, surađivao s Hrvatskom radiotelevizijom kao reporter, a posljednjih godina i kao kompletan autor teksta i slike.

Kao novinar koji je bio živa memorija vatikanskih i talijanskih zbivanja, bio je tražen saradnik mnogih medijskih organizacija. Među onima s kojima je surađivao kraće ili dulje vrijeme bili su BBC, Deutsche Welle, RAI International, Nova TV i Hina.

Pokrenuo je, izdavao i uređivao uspješni dvojezični magazin Manjine-Minoranze koji je istraživao i promovisao italijansko-hrvatsku manjinsku i privrednu suradnju, navodi Jutarnji.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,