Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo čuveni TV voditelj Minja Subota

Preuzmite sliku

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota, koji je u subotu hitno prevezen u bolnicu, preminuo je u svojoj 82. godini.

On je bio smješten na Odeljenje pulmologije zbog bolesti sa kojom se borio već duže vrijeme. Od njega se na Facebooku oprostio zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Umro je Minja Subota. Naš Minja uz koga smo svi rasli. Minja koji nas je pjesmom učio da budemo dobri ljudi i da razumijemo svijet. Minja koji je uvijek bio vedar i nasmijan i kada se borio sa teškom, podmuklom i opakom bolešću – napisao je Vesić:

– Kad bi neko pomenuo Minju Subotu svi, stariji ili mlađi Beograđani, odmah pomisle na “Muzički tobogan“, emisiju djetinjstva svakoga od nas. Minja je obilježio uspješne decenije tadašnje Televizije Beograd. Bio je inženjer elektrotehnike. Bio je uspješan muzičar, pjevač, kompozitor, kantautor, scenarista i tvorac mnogobrojnih emisija na radiju i televiziji.

– Mnogo je volio djecu. Stvarajući i komponujući za najmlađe ostao je dijete u duši.

– Počivaj u miru Minja. Mnogo si se namučio posljednjih godina, ali nisi dao da se to primjeti. Ti si učio nas, a sada je red da se mi odužimo tebi. Prvo sahranom u Aleji zaslužnih građana, a potom trajnim sjećanjem. Za tri godine dobićeš ulicu u našem gradu, a Dječiji kulturni centar koji si vodio do odlaska u bolnicu njegovaće trajno sjećanje na svog Minju.

Milan Subota Minja rođen je u Sarajevu 8. novembra 1938. godine.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansone, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,