Nedjelja, 18. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Preminula žena koja je zaražena HIV-om putem transfuzije krvi

Žena koja je ove godine zaražena HIV virusom putem transfuzije krvi u Vojvodini, preminula je od posljedica osnovne bolesti.

Direktor instituta za javno zdravstvo je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine. Dobrovoljni davaoc krvi koji je HIV pozitivan je identifikovan i poduzete su sve mjere za sprečavanje daljeg širenja infekcije.

Pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga je “primila krv-dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca”.

“Prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija, njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko liječenje pacijenata”, objašnjeno je iz IZJZV.

Iz IZJZV-a navode da niko nije napravio propust u zdravstvenoj službi, nego je krivac takozvani “period prozora”, koji predstavlja period koji traje od šeste sedmice do šestog mjeseca, a u prosjeku oko dva mjeseca, od trenutka infekcije, “u kom je nemoguće utvrditi da li je davalac krvi zaražen HIV-om”.

Prema preliminarnim podacima IZJZV-a, u 2017. godini na teritoriji Vojvodine je prijavljen 51 slučaj HIV infekcije, s tim što je kod 41 osobe infekcija novootkrivena, dok je 10 osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,