Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preminula glumica Mira Furlan u 65. godini

Preuzmite sliku

Poznata hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica Mira Furlan, koja posljednjih 30 godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), preminula je u 65. godini.

Informaciju o njenoj smrti potvrdio je J. Michael Straczynski, autor serije “Babylon 5”, u kojoj je Furlan glumila i ostvarila jednu od najzapaženijih uloga u Hollywoodu.

“Noć je velike tuge, jer je naša prijateljica krenula putem na kojem je više ne možemo dobiti. Ali kao i sa svim stvarima, sustići ćemo je s vremenom i vjerujem da će ona imati mnogo toga da nam ispriča”, napisao je Straczynski na Twitteru.

Rođena u Zagrebu 1955. godine, Furlan je bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, da bi 1980-ih postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica.

Naročito se istakla u filmovima “Kiklop” (1982.) Antuna Vrdoljaka, ”U raljama života” (1984.), “Za sreću je potrebno troje” (1986.) Rajka Grlića te filmu “Otac na službenom putu” (1985.) Emira Kusturice. Na televiziji i filmu ostvarila je više od 90 uloga.

Od početka 1990-ih seli u Sjedinjene Američke Države (SAD) gdje je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama “Babylon 5” i “Lost“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,