Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnici SDP-a na vozilima ispred Vlade Kosova lijepili srbijanske tablice

Preuzmite sliku

U Prištini su počele pripreme za početak provođenja mjere za postavljanje naljepnica. Riječ je bijelim naljepnicama koje će pokriti simbole Srbije, a koje će za građane biti besplatne.

Dogovor koji je između Kosova i Srbije postignut o tablicama je privremen i trajat će 6 mjeseci sve do novog i konačnog dogovora radnih grupa obje strane.

Ovo rješenje bi prema šefu pregovaračkog tima Kosova Besnika Bisljimija trebalo da se zasniva na promovisanju slobodnog kretanja prema standardima i praksi EU, dok je cilj pronalaženje permanentnog rješenja koje bi trebalo da bude bolje od postojećeg dogovora sa naljepnicama.

“Kosovska strana ima spremne sve potrebne dokumente i materijale. Imamo blizu 300.000 pakovanja gotovih bijelih naljepnica, što je dovoljno da pokrije saobraćajna vozila u pograničnim oblastima za oko 6 mjeseci.

Spremni smo da angažujemo dodatno osoblje, kako bi garantovali skraćenje na minimum vremena, potrebnog građanima da uzmu i postave naljepnice, za koje neće biti potrebno plaćanje, dok će svaka naljepnica imati svoj jedinstveni broj”, kaže Bisljimi.

Iz Prištine stižu različita reagovanja na jučerašnji sporazum o tablicama. Iz vlade kažu da je cilj bio ravnopravnost i da je ona postignuta.

Nezadovoljni postignutim sporazumom u Briselu o tablicama, predstavnci Socijaldemokratske partije danas su organizovali akciju ispred Vlade Kosova, ispisujući sprejom na službenim vozilima “KM” i ljepeći papirne tablice sa oznakama “SRB”. Oni kažu da se dogovorom o registarskim tablicama postignutim u Briselu prihvataju “nelegalne KM tablice”, a da se sjever tretira drugacije od ostatka Kosova.

“Jučer potpisan ugovor o registarskim tablicama predstavlja korak nazad. Zamislite, Kosovo raspravlja o registarskim tablicama, a ne o konačnom sporazumu. Sporazum o registarskim tablicama je logika zajednice gdje je kriterijum etnički i teritorijalni. Tako da na Kosovu, po etničkoj pripadnosti, imamo registarske tablice KM i RKS, pa s jedne strane Vlada ove tablice naziva ilegalnim, ali je druge strane prihvaća iste”, tvrdi Zgjim Hyseni, aktivista SDP-a.

Vecina analiticara kao i opozicija kritikuju dio dogovora koji se odnosi na istovremeno povlačenje specijalne jedinice i uklanjanje barikada, odnosno smatra se da se izjednjačavaju specijalne jedinice sa, kako kažu, kriminalnim grupama koje su na sjeveru postavili barikade.

Prema opoziciji ovo je opasan presedan za budućnost, jer kako kažu, od sada kada god organi reda odu na sjever radi uspostavljanja zakona, bit će postavljanje barikade, a Kosovo će onda morati da ponovo sa Srbijom pregovara o njihovom uklanjanju. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,