Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednica Kosova: Mir će biti postignut tek kada iz Srbije vidimo pokajanje

Preuzmite sliku

Nova predsjednica Kosova Vjosa Osmani u prvom govoru u Skupštini Kosova zahvalila se građanima i poslanicima na izboru, poručivši da je ispunjena volja građana izražena na izborima 14. februara.

Osmani je izabrana na mandat od pet godina u trećem krugu glasanja sa 71 glasom od 82 poslanika koliko ih je učestvovalo u glasanju. Nevažećih je bilo 11 listića.

Nakon polaganja zakletve i intoniranja himne Kosova, Vjosa Osmani je u svom govoru obećala da će raditi na jačanju države, vladavine prava, zaštiti svakog centimetra zemlje i da će biti predsjednica svih.

Istakla da je njen izbor za predsjednicu najbolji pokazatelj da žene mogu uspjeti i da će podržavati žene svim mogućnostima i cijelim svojim bićem.

Pred Kosovom puno posla

Kazala je da je pred Kosovom još puno posla, kako bi se prevazišle posljedice rata i razvila država. Naglasila je da se ne mora ići dalje od skupštinske sale da bi se se vidjelo koliko je kosovski narod propatio.

Pomenula je poslanicu Vasfiju Krasniqi koja je žrtva silovanja u ratu, potpredsjednicu Skupštine Kosova Sarandu Bogujevci koja je preživjela masakr porodice u Podujevu, ministarku inostranih poslova Doniku Grvalu, kćerku heroja Jusufa Grvale ubijenog u Njemačkoj, premijera Albina Kurtija, bivšeg političkog zatvorenika i druge koji su se borili za slobodu Kosova.

Takođe se prisjetila i idejnog tvorca države Kosova Ibrahima Rugove, legendarnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jasharija i svih drugih koji su se žrtvovali za današnje Kosovo.

Istakla je da su tri glavna stuba države Kosovo Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija, te Republika Albanija sa kojom Kosovo ima posebne prirodne odnose.

 • „Naša priča je, osim bola, i priča o nadi i pobjedi nad zlom. Na tom putovanju imali smo stalnu podršku naših mnogih prijatelja. Bićemo vječno zahvalni onima koji su se priklonili Kosovu u potrazi za slobodom i nezavisnošću, ali i stali uz nas u čast države Kosovo. Danas ih molimo da budu uz nas u našim zajedničkim ciljevima za brzu integraciju u evroatlantske strukture, ekonomski razvoj, garanciju jednakosti i sveukupni prosperitet zemlje“, rekla je Osmani.

  Novoizabrana predsjednica je pozvala sve političke partije da sarađuju na izgradnji zemlje, na obezbjeđivanju da Kosovo bude država njegovih građana i da različitost mišljenja bude vrijednost.

  „Dijalog je zaista put naprijed, ali mora biti pošten i jednak. A mir će biti postignut tek kada iz Srbije vidimo pokajanje, kad se od nje zatraži izvinjenje i kada se dobije pravda za one koji su patili od njihovih zločina“, naglasila je Osmani.

  Osmani je kazala da je pandemija COVID-19 treba da bude prioritet jer je do sada mnogo života izgubljeno. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,