Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predao se ‘balkanski Pablo Escobar’ nakon trogodišnjeg bjekstva

Preuzmite sliku

Jedan od najtraženijih albanskih krijumčara drogom, Klement Balili, predao se policiji nakon što je tri godine proveo u bjekstvu i poslije desetak bezuspješnih policijskih akcija njegovog hapšenja.

Balili, kog su mediji prozvali “balkanskim Pablom Escobarom”, izbjegava hapšenje od maja 2016. godine zahvaljujući navodnim političkim vezama i mreži podrške koju je razvio u Sarandi, gradu na jugu Albanije.

U februaru 2017. godine, pod pritiskom zapadnih saveznika, Albanija je hapšenje Balilija stavila među prioritete s obzirom da se njegov “lanac droge” proširio na teritorije susjednih zemalja i NATO saveznika.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj izjavio je novinarima da je predaja Balilija rezultat “sveobuhvatne, duge i kompleksne operacije sprovedene u saradnji sa albanskim partnerima”.

Balili odbacuje optužbe

Upitan šta je Baliliju ponuđeno za predaju, Lleshaj je odgovorio: “Zagarantiran fer pravni postupak”.

Na hapšenje Baliliju više puta je pozivao i američki ambasador u Tirani Donald Lu zbog čega je albanski premijer Edi Rama pozvao policiju da se pobrine da on bude u pritvoru prije dolaska Luovog nasljednika, prenio je Reuters.

Agencija AP je prenijela da je Balili bio istaknuti zvaničnik lokalne administracije u Sarandi, kao i da se krio nakon što je Grčka za njim raspisala nalog za hapšenje.

Balili odbacuje optužbe, a u javnosti se pojavio i kada ga je grčka policija, u saradnji za američkog agencijom za borbu protiv droge optužila za transport 700 kilograma kanabisa u Grčku.

Uskoro poslije toga je počeo da se krije.

Balili ima dvojicu advokata, jednog u Grčkoj i drugog u Albaniji, a obojica smatraju da dokazi protiv njihovog klijenta nisu dovoljno jaki.

Albanski premijer Edi Rama je izjavio da hapšenje Balilija predstavlja “veliki korak u borbi protiv organiziranog kriminala”. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,