Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pravobraniteljica o ubistvu u Zagrebu: Radi se o doista nezapamćenoj situaciji

Preuzmite sliku

U stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi policija je u noćnim satima pronašla troje najvjerovatnije ugušene djece i njihova oca koji je pokušao počiniti samoubistvo, saznaje se u subotu u policiji. Slučaj je za N1 kratko prokomentarisala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

“Vijest sam jutros doznala iz medija i duboko me potresla. Doista se radi o jednoj nezapamćenoj situaciji. Ja se kroz svoju dosadašnju praksu s takvim slučajem još nisam susrela”, kaže.

Vezano | Zagreb: Otac koji je jutros zadavio troje djece zločin najavio na Facebooku, spomenuo i masone: “Zbogom…”

Pravobraniteljica naglašava da je to jedna nevjerovatna, ali moguća životna situacija.

“Mislim da će se o ovom slučaju treba dati vrijeme za prikupljanje relevantnih informacija i bilo kakve procjene oko ovog slučaja bi sada bile neodgovorno. Postoji mogućnost određenog preveniranja takvih situacija. Ne bih to dovodila u kontekst ovog slučaja jer doista ne znamo nikakve informacije o tome. Preuranjeno je govoriti o bilo čemu”, objašnjava Pirnat Dragičević.

Vezano | Što se dosad zna o Haraldu Kopitzu koji je noćas u Zagrebu ubio svoje troje djece?

Važno je, tvrdi pravobraniteljica, da svi stručnjaci koji učestvuju u zaštiti djece, na prvo mjesto stave dobrobit djece.

“Kao društvo u cjelini moramo više ne samo govoriti nego i poduzimati da bi zaštitili djecu, ponekad ako je potrebno i od vlastitih roditelja. Roditelji su prirodni zaštitnici, ali djecu ponekad treba zaštititi od njih samih”, zaključila je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,