Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Požari bukte u Sloveniji, vatrogasci poručili: “Ako se situacija ne smiri, imat ćemo ozbiljan problem”

Preuzmite sliku

Požar velikih razmjera koji je jučer progutao gotovo dvije tisuće hektara šume na Krasu uzima danak. Voditelj intervencije Simon Vendramin kaže da su domaći vatrogasci na terenu već peti dan, a rade 20 sati dnevno.

Jučer, kada je situacija u goričkom dijelu Krasa bila najteža, na terenu je bilo oko hiljadu vatrogasaca, noću oko 800.

“Najveći problem vezan je za osiguranje dovoljnog broja domaćih vatrogasaca koji poznaju terenu i upravljaju gašenjem i vode ekipu na terenu. Oni su već peti dan na terenu, rade i po 16, 18, čak i 20 sati dnevno”, upozorava Vendramin.

“Jučer smo napravili plan za iduće dane po kojem bi u svakom trenutku na terenu imali dovoljno domaćih vatrogasaca, ali zbog uvjeta bilo je potrebno masovno javljanje pa nam se plan srušio. Dolazi do iscrpljenosti. Ako ovakvi uslovi potraju još nekoliko dana, imat ćemo ozbiljan problem”, rekao je.

Problem bi u ovom slučaju mogao nastati i u nedostatku dobrovoljnih vatrogasaca, koji si ne bi mogli priuštiti tako dugo izbivanje s posla, dodaje.

U pomoć su stigle ekipe iz cijele Slovenije, kako profesionalni tako i dobrovoljni vatrogasci. Uključili su se i vatrogasci iz Istre, a pomoć su ponudili i slovački kolege. Ali oni koji su na terenu kojeg ne poznaju trebaju vodstvo i usmjerenje.

“U tu svrhu koristimo i ljude iz drugih krajeva koje poznajemo i znamo da mogu preuzeti takav zadatak”, objašnjava Vendramin.

U jučerašnjoj intervenciji povrijeđeno je pet vatrogasaca, od kojih je većina imala probleme od udisanja dima.

“Još jedan je prevezen u bolnicu tokom noći. Dvojica su ostala na promatranju. Uz iscrpljenost i dehidraciju izloženost ovako gustom dimu vrlo brzo može postati problem”, dodaje sugovornik.

Prema njegovim riječima, vojska je preuzela opskrbu vatrogasaca.

“Potrebno je voditi računa i o onima koji dolaze i o onima koji izlaze s intervencije. Budući da je dnevno hiljadu vatrogasaca na terenu, to je velika stvar”, najavio je.

Prema njegovim riječima, osim opskrbe hranom, vojska preuzima i medicinsku zaštitu na terenu, kako bi se javno zdravstvo barem djelomično rasteretilo.

Pogledajte snimke gašenja požara Vojske Slovenije iz zraka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,