Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Povorka ponosa u Zagrebu pod sloganom ‘Osamnaest ponosnih godina’

Preuzmite sliku

Nekoliko hiljada sudionika 18. Povorke ponosa pod sloganom “Osamnaest ponosnih godina”, okupilo se u subotu popodne kod zagrebačkog Muzeja Mimara, na Rooseveltovom trgu, odakle su sa zastavama duginih boja, transparentima i zviždaljkama krenuli prema parku Ribnjak, gdje će se održati popratni program i koncert.

-Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo ‘faza’, dio smo hrvatskog društva, ne idemo nigdje i želimo punu ravnopravnost”, rekla je programska koordinatorica Zagreb Pride Doria Jukić.

Ono što se promijenilo, kada se poredi 2002. godina kada su organizirali prvu Povorku ponosa, istaknula je, razina je nasilja i diskriminacije.

Godinama kasnije, ocijenila je, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali Jukić ističe da je njihova svakodnevnica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovima, prenosi Hina.

“Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevnica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu”, poručila je Jukić.

Povorku je došla podržati i nekolicina političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, članovi i članice Foruma žena i Foruma mladih SDP-a, Gordan Maras, Renato Petek, kao i osobe iz javnoga društvenog života.

Okupljanje 18. Povorke ponosa je počelo u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare), a povorka će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom ulicom do parka Ribnjaka, gdje će povorka završiti javnim skupom i koncertom grupe “Le Zbor”.

Za vrijeme kretanja povorke, čiji se dolazak na Ribnjak očekuje oko 18 sati, za sav promet zatvorene su navedene ulice i trgovi, a na prilaznim pravcima je otežan. Tramvajski promet na trasi kretanja je obustavljen i preusmjeren te se odvija prema organizaciji ZET-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,