Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Potvrđeno: Srbija ostaje bez ruske nafte koja stiže preko JANAF-a

Preuzmite sliku

Naftna industrija Srbije (NIS), nakon novog paketa sankcija EU, neće se moći opskrbljivati ​​ruskom sirovom naftom Jadranskim naftovodom (JANAF), potvrđeno je za N1 Srbija u ministarstvu rudarstva i energetike Srbije. 

Kako su odgovorili na upit N1, Srbija nije jedina evropska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija EU, ali, dodaju, čini sve kako bi osigurala sigurnu opskrbu.

“Novi paket sankcija zabranjuje isporuku ruske sirove nafte preko bilo koje luke, morem, a NIS se opskrbljuje sirovom naftom koja se tankerima doprema u luku Omišalj (u Hrvatskoj). To znači da ne postoji mogućnost isporuke više ruske sirove nafte u Rafineriju Pančevo, ali bi NIS mogao uvoziti sve druge vrste sirove nafte osim ruske, jer je u prethodnom razdoblju već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja”, navode u ministarstvu.

U narednom razdoblju, osim rješavanja pitanja opskrbe, radit će se na povećanju zaliha sirove nafte, što bi “uz stabilne rezerve naftnih derivata pružilo dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu”.

“Jedna od očekivanih posljedica novog paketa sankcija EU je pritisak na potražnju, jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije”, pojašnjavaju u ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,