Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, saznaje HRT iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Sumnja na bolest potvrđena je tokom večeri PCR-om.

Zaražen je muškarac koji je bio u Italiji i Španiji

Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španiji. Ima blaži oblik majmunskih boginja i nije hospitaliziran, nego je u kućnoj izolaciji.

Podsjetimo, prošle sedmice je prvi slučaj zaraze potvrđen i u Srbiji.

Što su majmunske boginje?

Majmunske boginje ne spadaju u spolno prenosive bolesti, ali se mogu prenijeti izravnim kontaktom tokom spolnog odnosa. Također se mogu širiti putem korištenja odjeće, posteljine ili peškira koje je koristila inficirana osoba, dodirivanjem lezija ili kapljičnim prenosom.

Prvi su put otkrivene 1958. godine kada su se pojavile kod majmuna koji su se koristili u istraživanjima. Prvi slučaj prelaska te infekcije na ljude zabilježen je 1970. u Demokratskoj Republici Kongo.

Markotić: Postoji mogućnost prijenosa s čovjeka na čovjeka

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran MihaljevićAlemka Markotić objasnila je kako izgledaju simptomi zaraze.

“To je virusna bolest. Radi se o DNK virusima, najčešće o malim, sitnim glodavcima, uključujući miševe, štakore i vjeverice te brojne primate”, objasnila je Markotić dodavši da postoji mogućnost prijenosa s čovjeka na čovjeka, sa životinje na čovjeka, ali i s čovjeka na životinju.

Koji su simptomi majmunskih boginja?

Kada je riječ o simptomima, Markotić je rekla da bolest počinje visokom temperaturom, kao i većina drugih zaraznih bolesti, općim lošim stanjem, iscrpljenošću i jakom glavoboljom.

“To je uobičajeno za brojne bolesti, ali već trećeg ili četvrtog dana se pojavi osip, prvo na mjestu inicijalnog ulaza, a onda se dalje širi od lica, ekstremiteta, trupa, a na kraju po dlanovima i tabanima. Sami simptomi sliče velikim boginjama, na sreću, velikih boginja u cirkulaciji nema. Ta je bolest vakcinisanjem u potpunosti iskorijenjena. Kod majmunskih boginja također imamo jako otečene limfne čvorove”, objasnila je Markotić.

Ko može oboljeti od majmunskih boginja?

Na pitanje ko obolijeva od majmunskih boginja, Markotić je rekla da obolijevaju sve kategorije ljudi.

“Možemo reći da sada u ovoj pojavi nekakve epidemije u Evropi, to su uglavnom muškarci koji su imali odnose s muškarcima. Dalje se bolest može širiti na ostale skupine. Osobito su osjetljivi imunokompromitirani ljudi, trudnice i mala djeca. Oni su pod najvećom opasnošću. Ova bolest je puno lakša nego velike boginje. Smrtnost je negdje do 10 ili 11 posto. Opet više u osjetljivim populacijama”, zaključila je Markotić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje