Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potresni kadrovi iz Hrvatske: U 24 sata iz bolnice izašla 24 mrtvačka sanduka

Preuzmite sliku

Konačno dobre vijesti o padu broja zaraženih ali i šokantni prizori iz bolnice Dubravau Zagrebu u kojoj je u 24 sata umrlo rekordnih 24 ljudi.

Nijedan dan nije u Dubravi umrlo toliko pacijenata od Covida kao u posljednja 24 sata. Njih 24-ero. Jedna za drugima mrtvačka kola parkiraju sa stražnje strane bolnice.

 

Pacijenti te prizore gledaju s prozora svoje sobe, dok se bore za dah.

“Ima i tuge i bijesa i plača i razočaranja u svakom slučaju. Smrt je postala svakodnevni dio našeg posla, uistinu nismo navikli na ovako veliki broj smrtnih slučajeva”, kazala je za RTL Direkt Tatjana Kereš, načelnica Zavoda za hitnu i intenzivnu, KB Dubrava. Kad ulaze u novu šihtu više se ne pitaju hoće li preminuti neka baka ili djed koje su jučer upoznali, nego koliko njih.

“Najgore je što ne možemo predvidjeti ko će se pogoršati, a dosta nam se pogoršaju mladi ljudi, pa ne možemo baš naći mjesta na intenzivnoj”, podijelila je Besa Osmani, doktorica u KB Dubrava. Dubrava je krcata. U jednom danu 24-ero umrlih. Smrtnost na respiratoru je 68 posto, drugim riječima, dvije od tri osobe spojene na respirator, neće preživjeti. Trenutno 457 pacijenata leži u Dubravi, popunjenost je 73 posto, bolnica maksimalno može primiti 620 pacijenata. Kada su novinarske ekipe snimale covid odjele početkom jeseni, razmak između kreveta u sobama bio je velik, danas su na odjelu krevet do kreveta. Na pitanje je li im dosta svega, pa i novinarskih ekipa koje dolaze, odgovaraju kratko.

“Sve za dobrobit pacijenata”, potvrdila je kroz smijeh medicinska sestra KB Dubrava Arijana Ježek.

“Pa evo svaki ulazak je jako težak, pacijenti su jako komplicirani, odijelo nije problem, ali maske nas ubijaju”, podijelio je medicinski tehničar KB Dubrava Tomislav Horvat.

“Nekako ne smiješ emocijama dati da te savladaju”, zaključila je Ježek. Toliko osoba ne može samostalno disati da je njega postala i tehnički teška – jučer je srušen i logistički rekord, potrošeno je, odnosno, u jednom danu pacijentima je isporučeno 360.000 litara kisika, dnevna potrošnja prije korone je bila 40.000 litara kisika.

Gotovo svi pacijenti koji sad leže u Dubravi zarazili su se prije zatvaranja kafića i restorana, dakle nakon onog naglog rasta broja slučajeva sredinom novembra.

Dakle, čak i ako u ovoj i narednoj sedmici dođe do pada broja dnevno novo zaraženih, to će se u hodnicima Dubrave primijetiti tek mjesec dana. “Nažalost, još uvijek je percepcija javnosti da je ovo bolest koja se događa nekome drugome i na nekom drugom mjestu, a ne ovdje”, rekla je Ježek. Događa se, upravo ovdje. Iz bolnice je u mrtvačkom sanduku otišlo već 2870 ljudi.

Video prilog pogledajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje