Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potresne fotografije iz Španije obilaze svijet: Bebu migranata spasli u zadnji čas

Preuzmite sliku

Osvanuo je snimak mlade volonterke Crvenog krsta kako grli uplakanog afričkog emigranta

Snimak mlade volonterke Crvenog krsta kako grli uplakanog afričkog emigranta i fotografija policajca koji u moru spašava malu bebu osvanule su u četvrtak širom Španije, u koju je preko enklave Ceute ušlo ilegalno više od 8.000 migranata.

Luna i Juan Francisco postali su “lica humanosti” u trenutku kada se Španija suočavala s dosad nezabilježenom migrantskom krizom.

Tokom ponedjeljka i utorka su, plivajući pored graničnog prelaza u Ceuti, u Španiju ušle hiljade migranata iz Maroka čija policija u tim trenucima nije sprečavala prelazak ljudi u susjednu zemlju.

Luna, 20-godišnja volonterka Crvenog krsta, na pješčanoj plaži sa španjolske strane žičane ograde davala je bočicu vode uplakanom emigrantu.

“Samo sam ga zagrlila. Zagrliti nekoga ko traži pomoć je nešto najnormalnije na svijetu”, rekla je Luna, studentica socijalne integracije, za španjolsku televiziju TVE.

Kaže da nije bila spremna na scene hiljada siromašnih emigranata u očajničkom pokušaju ulaska u bogatu Evropu.

“Emigrant je plakao držeći ruku svog prijatelja koji je bio u nesvijesti. Uplašio se da je mrtav”, ispričala je Luna. “Govorio mi je nešto na francuskom, nisam razumjela ništa, no prstima je nešto nabrajao. Uvjerena sam kako je brojao prijatelje koje je izgubio tokom putovanja do ovdje”, dodala je.

Luna kaže kako je emigrant bio iz Senegala te da je zagrljaj u tom dramatičnom trenutku doživio “poput pojasa za spašavanje”.

 • U tim trenucima je Juan Francisco, pripadnik pomorske službe Civilne garde, pokušavao iz mora iznijeti malu bebu.

  “Bila je potpuno mokra i blijeda. Iskreno, nisam znao je li živa ili mrtva. Samo sam mislio kako da što prije dođem do obale, govorio sam si ‘brže, brže’ i ‘izdrži'”, ispričao je Juan Francisco. I uspio je. Beba je bila živa i zdrava.

  Juan Francisco kaže kako je sretan što je na vrijeme bio uočio majku s bebom u moru.

  U srijedu i četvrtak je natrag preko granice vraćeno 5600 migranata, podatak je španskog ministarstva unutrašnjih poslova.

  Mnogi od njih rekli su kako su ušli u Španiju kako bi našli posao jer “u Maroku nema ničega”.

  Luna, koja ne zna kako se zove afrički emigrant kojeg je zagrlila, osjeća se krivom što nije mogla spriječiti da ga vrate preko granice u Maroko.

  “U pamćenju mi je ostao njegov izgubljeni pogled”, rekla je.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,