Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Potresna ispovijest oca dječaka koji se utopio na Adi: Pružio drugu nogu da se uhvati, on ga povukao u vodu

Preuzmite sliku

Milan Stevanović (16), jedan od dvojice dječaka koji su se jučer utopili na Adi Ciganliji u Beogradu, nastradao je spašavajući druga.

Stefan Č. (16) njegov prijatelj iz osnovne škole skočio je u vodu i davio se, pa je Milan držeći se za ponton ispružio nogu, za koju se Stefan uhvatio i povukao ga u jezero. Tu su se obojica najvjerovatnije upetljali u travu i nastradali.

Ovo je sažetak informacija, koje objašnjavaju šta se dogodilo na Adi i kako su se dječaci dobri drugovi utopili, koje je iz policije dobio Milanov otac Nenad Stevanović.

Vezano | Detalji tragedije u Beogradu: Dječaci slavili kraj školske godine i utopili se

Policija je skinula i pregledala snimke nadzornih kamera na Adi.

Otac u žalosti, velikom bolu i suzama u očima priča za „Novosti“ o herojskom pokušaju svog sina da spasi druga od davljenja. Toliko velikom da je i sam sa njim stradao.

„Imam i mlađeg sina, koji je u školi u Sremčici završavao osmi razred i slavili su, pa je Milan krenuo kod njega da mu se potpiše na majicu i da se vesele, jer mu je brat najavio da će doći i trubači“, priča utučeni otac.

„Negdje na pola puta pozvala ga je djevojka, koja je osmi razred, da dođe kod nje na Adu, gdje ona slavi kraj osnovne škole sa društvom. On se malo dvoumio i odlučio da ode kod nje“.

Nenad kaže da ne zna gdje se Milan sreo i našao sa Stefanom, dobrim drugom iz osnovne škole u Sremčici, koji je sad išao u Tehničku školu u Železniku, ali da su njih dvojica bila na Adi sa razredom Milanove djevojke.

„Kažu mi da je bilo mnogo djece i da je njih 30 skočilo u vodu sa pontona kod tornja na Adi, a sa njima i Stefan. Milan nije htio da se kupa. Onda je Stefan počeo da viče, da lupa rukama po vodi, a oni su u prvi mah mislili da se on šali, glupira i da ih plaši. Kad je Milan shvatio da je ozbiljno i da se davi, djevojci je dao telefon i na brzinu se skinuo u gaće da skoči da mu pomogne, ali kako se Stefan primakao pontonu odlučio je da mu pruži nogu da se uhvati, a rukama se držao za ponton. Na žalost, drug kad ga je uhvatio, povukao ga je i on je upao u vodu. Milan je bio odličan plivač, ali kažu mi da su se najvjerovatnije upetljali i zamrsili u travu, koja je tu vrlo žilava i ne može da se iščupa“.

 • Milanov otac Nenad Stevanović apeluje da se narednih godina zabrani djeci da ulaze na Adu ciganliju, kad obilježavaju kraj školske godine:

  „Neka na rampu tog dana stane patrola policije i vraća ih sve u grupama. Na Adi su mi rekli da su tjerali grupe djece sa pontona i sa plaža, koji su se kupali, ali da oni onda otrče na drugo mjesto. Svi treba sa njima o tome da razgovaraju i u školama i roditelji kod kuće“.

  Otac Nenad Stevanović kaže da je tad bio kod kuće i da ga je zvala djevojka sa Milanovog telefona.

  „Kad je zazvonilo oko 16.50 časova pomislio sam da su se prskali ispred škole mlađeg sina, da su potpuno mokri, pa sad zovu da im donesem suhe stvari da se presvuku. Međutim, progovorila je njegova devojka, kaže „dođite brzo, Milan je skočio za drugom u vodu i nisu izašli“. Rekao sam joj da istrči na šetalište da traži pomoć i ona je to učinila, ali nikoga nije bilo. Druga djeca su se uplašila i razbježala. Ja sam dojurio, ni sam ne znam kako. Kad sam došao žive duše nije bilo, da neko priđe i pomogne. Samo je ta djevojčica klečala sama na pontonu kraj vode i plakala. Dijete je bilo u potpunom šoku“.

  Otac nam kaže da nikoga ne krivi, niti osuđuje, da bi on sve isto uradio kao njegov sin i da je jedino želio da zna istinu kako se sve dogodilo.

  3.000 djece slavilo na Adi

  Direktor Sektora sporta na Adi ciganliji Miodrag Jović kaže za „Novosti“ da je tog dana na Adi bilo od 2.500 do 3.000 djece:

  „Ulazili su svuda u vodu. Naše obezbjeđenje je jurilo od mjesta do mjesta da ih izbacuje iz vode, „izginuli“ ljudi cijeli dan. Ne mogu da izađu na kraj sa njima, jer ne slušaju, a i mnogo ih je bilo. Na mjestima gdje su pontoni posebno je opasno se kupati, pošto je tu dubina 5 metara. Na žalost desila se tragedija. Takva dvostruka davljenja prilikom pružanja pomoći su česta. Pomoć u vodi zna da pruži samo spasilac i to je jedna od njihovih ključnih obuka. Onaj ko se davi, u toj panici drugog čovjeka ne gleda kao spasioca, već kao predmet za koji se hvata da ne potone i onda i njega povuče“.

  Jović apeluje da se još niko ne kupa na Adi, sve dok ne počne sezona kada temperatura vode u jezeru bude 22 stepena. Sada je 16.

  Iz JP „Ada Ciganlija“ kažu da je njihov radnik primjetio putem kamera veću grupu djece, koja su ušla u Savsko jezero skokom sa veslačkih pontona, koji služe za trenažne i takmičarske aktivnosti veslača i kajakaša:

  „Radio-vezom obavijestio je obezbjeđenje, koje je došlo i djecu koja su se kupala udaljili iz vode. Tada je primjećeno da dva dječaka nisu izronila, o čemu je odmah obaviješten MUP, čije su se patrole nalazile na teritoriji Ade Ciganlije.

 • Ronioci ih brzo izvukli

  Marko Mladenović iz Ronilačke jedinice Žandarmerije rekao je da je dežurna ekipa na teren izašla čim je dobila poziv i da je ronilac vrlo brzo pronašao oba tijela:

  „Naše vode nisu prozirne kao more, ne zna se šta je dole. Mogu da se ubodu, upadnu u duboku travu kao što je slučaj vjerovatno bio ovde. U tom slučaju nastane panika i povuku jedan drugog u vodu – rekao je Mladenović. – Poruka je da se nikako ne ulazi u vodu kad se neko spašava, jer u tim situacijama kada se neko bori za život, on je sklon da povuče drugog sa sobom pod vodu. Naša preporuka je da se ili pozove upomoć ili da se pruži neki čvrsti predmet ili uže za šta davljenik može da se uhvati i da se dovuče do obale“.

  Mladenovoć je apelovao na građane da prije početka kupališne sezone ne koriste kupališta, kao i da kada sezona počne ne koriste divlje plaže:

  „Kada počnu da rade spasilačke službe, isključivo treba da se kupaju na uređenim kupalištima, da u vodu ne ulaze nepripremljeni i pod dejstvom alkohola. Imajući u vidu da su u toku proslave matura apelujemo na učenike i nastavnike da, ukoliko se proslave odvijaju na splavovima ili u blizini vode, posebnu pažnju obrate na bezbjednost“.

  On je upozorio roditelje da djecu ne puštaju u vodu bez nadzora. Podsjetio je da je prilikom boravka na plovnim objektima neophodno korišćenje zaštitnih prsluka kao i poštovanje svih mjera bezbjednosti. (Foto: Novosti/Nova.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje