Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potpuna zabrana kockanja na Kosovu

Preuzmite sliku

Svaka aktivnost vezana za kocku i igre na sreću od petka se na Kosovu smatra nezakonitom.

Na Kosov je u petak stupio na snagu Zakon o zabrani kockanja, kojim će se svaka aktivnost vezana za kocku smatrati nezakonitom, a nadležne agencije imaju ovlasti djelovati po službenoj dužnosti, prenijela je prištinska Koha.

Porezna uprava Kosova već je ranije pokrenula opoziv svih dozvola za rad tvrtkama koje su se bavile organiziranjem igara na sreću.

Porezna uprava je pozvala sve gospodarske subjekte i građane da poduzmu odgovarajuće radnje u skladu s pomenutim zakonom kako ne bi postale predmet institucija koje su odgovorne za njegovu provedbu.

Inicijativu o zabrani kockanja, odnosno izmjena i dopuna zakona kojima se onemogućava organiziranje igara na sreću, pokrenula je Skupština Kosova prije mjesec i pol dana, na zahtjev Demokratskog saveza Kosova.

‘Niko se na kocki nije obogatio’

Povod za takvu incijativu bila su dva ubojstva koja su se dogodila u ožujku ove godine u kockarnicama u Suvoj Reci i Lipljanu.

Prema stajalištu Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova, “nitko od građana se nije obogatio od igara na sreću, jer one služe samo za pljačku naroda”.

Prijedlog njegove stranke podržale su sve zastupničke grupe u Skupštini Kosova.

Agencija Tanjug tada je javila da su zakonske izmjene inicirane pod pritiskom međunarodne zajednice, a zbog neprovedbe borbe protiv kriminala i korupcije, ako i slijeđenja primjera Albanije u kojoj su zatvorene kladionice i zabrenjeno kockanje. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,