Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Postupak protiv dvojice sudija zbog druženja s Mamićem

Preuzmite sliku

Nakon teških optužbi Zdravka Mamića na račun sudija uslijedili su prvi konkretni potezi.

Naime, Županijski sud u Osijeku podnio je zahtjev za razrješenjem osječkih sudija Darka Krušlina i Zvonka Vekića, a o svemu će odlučiti Državno sudbeno vijeće.

Istovremeno, u prostorijama USKOK-a Ispitana je supruga Zdravka Mamića, za koju on tvrdi da je bila s njim dok je sudijama davao mito. Koliko su se družili, i kada je, kako i koliko dao Zdravko Mamić osječkim sudijama, ponovno je odgovarala pred USKOK-om, Mamićeva supruga Marina.

Znao da idu na utakmice

Zbog druženja s Mamićem, osječki županijski sud započeo je stegovni postupak protiv dvojice sudaca Krušlina i Vekića. Jedan od njih je potvrdio druženje, a drugi porekao.

”Ja sam znao da oni idu na utakmice i ja sam ih upozoravao na to. Neistina je što su mi rekli da su utakmice gledali s tribina, oni su utakmice gledali po svemu sudeći prema podacima u svečanoj loži Dinama. Odnosi se na ponašanje u Plavom salonu gdje Mamić kaže da su jeli pili i družili se”, rekao je Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, piše RTL.

Ovo su kazne

Predsjednik suda predložio je njihovo razrješenje, o čemu će odlučiti Državno sudbeno vijeće, u postupku gdje će se ispitati svjedoci, a sudije mogu imati i branitelje.

Ako se utvrdi odgovornost, kazne su:

”Stegovna kazna prema zakonu može biti ukor, novčana kazna do 3,6, 12 mjeseci razrješenje i uslovno razrješenje. Do sada smo u zadnjih 10 godina imali 180 pokrenutih stegovnih postupaka”, kazao je Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,