Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Popuštanje mjera u Hrvatskoj: Otvoreni unutarnji prostori kafića

Preuzmite sliku

Od danas su u cijeloj Hrvatskoj na snazi nove, blaže epidemiološke mjere Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske, a jedna od ključnih je da su nakon devet mjeseci otvoreni unutarnji prostori kafića, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata, ne uključujući restorane koji su bili bez ovih restrikcija, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlasnici kafića i gosti moraju se pridržavati pravila Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koja propisuju da će u kafiću gosti smjeti koristiti samo sjedeća mjesta, bez stajanja u prostoru, održavati fizički razmak od 1,5 metar, preporučeno je ne koristiti isti stol ukoliko nisu članovi istoga kućanstva te koristiti zaštitne maske prilikom ulaska u kafić i za vrijeme odlaska na WC. Preporuka je HZJZ-a kako je pri ulasku u kafić potrebno koristiti dezinficijens, zatvorene prostore potrebno je često provjetravati, a za svakog gosta potrebno je osigurati četiri kvadratna metra prostora.

Rad kafića i kockarnica ostaje ograničen do 24 sata, kao i noćnih klubova koji će rad iza ponoći ipak smjeti nastaviti na terasama, ali uz goste koji imaju Covid potvrdu.

Od danas se i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) dozvoljava rad u zatvorenim prostorima, a konferencije i slični skupovi moći će imati više od sto sudionika s tim da će skup morati biti najavljen, a svi sudionici imati Covid potvrde.

Također, od danas su dopuštene izvedbe kazališnim i glazbenim amaterskim društvima, no sudionici moraju imati Covid potvrdu.

Poštivanje epidemioloških mjera na terenu i dalje će nadzirati inspektori civilne zaštite, inspektori državnog inspektorata i policije koji obilaze objekte, pregledavaju stanje, upozoravaju, po potrebi i kažnjavaju.

Pravila na vjerskim događanjima, u trgovačkim centrima, prodavaonicama, u javnom prijevozu i na granicama ostaju ista.

Zatvoreni prostori kafića prestali su s radom u studenom prošle godine zbog pandemije koronavirusa, a goste se moglo usluživati isključivo na otvorenim terasama.

Postojeće epidemiološke mjere ostat će na snazi najmanje do 15. septembra, ovisno o razvoju epidemiološke slike u Hrvatskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje