Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Popovi u manastiru na Cetinju pjevali “Kad se vojska na Kosovo vrati”

Preuzmite sliku

Uz nasilne sukobe na ulicama, u manastiru na Cetinju ustoličen je novi patrijarh Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije. 

Zbog blokada na cestama i brojnih grupa prosvjednika na koje je policija bacala suzavce, šok-bombe, a prema nekim fotografijama i ispaljivala gumene metke, srpski patrijarh Porfirije i novi mitropolit Joanikije u manastir na Cetinju stigli su helikopterom uz do zuba naoružane specijalne policajce.

U međuvremenu su se popovi u cetinjskom manastiru za ustoličenje zagrijavali pjesmom.

Kako je zabilježeno na snimci srpskih Večernjih novosti, zapjevali su i pjesmu Ječam žela, čiji stihovi glase “Kad se vojska na Kosovo vrati” i “Vrani konji slavne srpske vojske”.

Ko je bio nekadašnji mitropolit u čiju su čast popovi pjevali o povratku srpske vojske na Kosovo

Inače, mitropolit Amfilohije Radović, u čiju su čast svećenici nakon pjesme o povratku srpske vojske na Kosovo povikali “Dostojan”, bio je omiljen kod srpskih nacionalista, dok ga dobar dio crnogorske javnosti pamti kao ratnog huškača. Amfilohije je zapamćen i po tome što je u manastiru na Cetinju dočekivao ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Mitropolit Amfilohije poznat je i po svojim kletvama, a u jednoj od najcitiranijih, uoči ulaska Crne Gore u NATO, rekao je: “Ko ne bio vjeran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3000 puta od mene.”

Utjecaj Amfilohija u Crnoj Gori bio je toliki da se vjeruje da je upravo on okupio prosrpsku koaliciju Za budućnost Crne Gore i na njezino čelo postavio Zdravka Krivokapića, koji je danas crnogorski premijer. Krajem rujna, uoči konstitutivne sjednice crnogorskog parlamenta, Amfilohije je u manastiru Ostrog okupio čelnike nove vlasti tražeći od njih da podrže Krivokapića za premijera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,