Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poplave u Skoplju izazvale višemilionske štete

Preuzmite sliku

Katastrofalne poplave koje su 6. augusta pogodile Skoplje i nekoliko sela u Makedoniji, odnijele su 22 života te nanijele veliku materijalnu štetu kako domaćinstvima, poljoprivredi, tako i mnogobrojnim kompanijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema procjenama rukovodilaca, na području koje je pogođeno poplavama posluje oko 400 firmi, a samo u slobodnoj ekonomskoj zoni gdje posluje više od 20, materijalna šteta se procjenjuje na više od 15 miliona eura.

Remzi Isaku, predstavnik kompanije koja je pogođena poplavama, je istakao da su sve firme u toj zoni, uprkos velikim gubicima, spremni pomoći ugroženom stanovništvu. Kako je kazao, u poplavama su uništene prehrambene kompanije, kompanije za distribuciju bijele tehnike i električnih aparata.

“Šteta je 100 posto procijenjena. Riječ je firmama koje posluju od sedam, osam do 25 godina, starim firmama koje su državi plaćale porez i doprinose svim uposlenim”, kazao je Isaku.

Predstavnici ovih pogođenih kompanija su zatražili od Vlade Makedonije da se kroz učešće relevantnih institucija stvori mehanizam kojim će procijeniti šteta trgovačkog društva, te da se nakon što prođe faza vanrednog stanja poduzmu konretne mjere za pružanje pomoći ovim preduzećima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,