Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Poplave u Beogradu: Pod vodom 20 vrtića i 9.000 domaćinstava

Obilne padavine koje su pogodile Beograd najveće probleme donijele su na teritoriji opštine Palilula – u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež.

Poslije sinoćnjeg zasjedanja gradskog kriznog štaba, saopšteno je da je 20 beogradskih vrtića poplavljeno, a da je 9.000 domaćinstava bilo bez struje, ali se taj broj smanjuje jer su ekipe na terenu.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u prijestolnici Srbije su intervenisali 37 puta, a iz poplavljenih objekata spašeno je 12 osoba.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da je do plavljenja autoputa na Novom Beogradu zbog ogromnih padavina došlo i zato što su “dvije crpne stanice u jednom trenutku ispale iz funkcije”. Njihovim vraćanjem u funkciju stanje se vratilo na normalu, rekao je Radojičić za RTS, navodeći i da na Novom Beogradu još ne rade četiri trafostanice.

Ovo je težak trenutak, kao 2014. godine, konstatovao je Radojičić i dodao da su i klimatske promjene utjecale na sve.

Prema njegovim riječima, sada je kritična situacija sa naseljima na lijevoj obali Dunava, gdje su predstavnici svih nadležnih službi na terenu i “daju svoj maksimum – prave kanale koji će ubrzati evakuaciju vode i drenažu tog terena”.

Radojičić je naglasio da je u Borči za jedan sat palo 100 litara kiše po kvadratnom metru, što je “otprilike godišnji nivo za to područje”, a da je “na stanje, nažalost, uticala i divlja gradnja u tom naselju”.

Posljedice nevremena otklanjanju se i na području Čačka, Ivanjice, Gornjeg Milanovca i Kragujevca. (RTS.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,