Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poplave širom Srbije, vanredna situacija u Kraljevu, Sremskoj Mitrovici i Kniću

Preuzmite sliku

U Kraljevu je zbog velike količine padavina proglašena vanredna situacija, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Izlili se potoci i kanali za odvodnjavanje. Vanredna situacija proglašena u Kniću i u Sremskoj Mitrovici.

Marić je rekao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava, koja se nalaze u prigradskim naseljima, a da su tri osobe iz mjesta Grdica evakuisane. On je kazao i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac.

Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i dijelovima gradskog područja, a reporter RTS javio je da je u centru grada, pored starog groblja, voda u kućama uništila stvari, podigla podove.

Mještani očekuju pomoć nadležnih, ali trenutno nema nikoga jer je slično u mnogim dijelovima grada. Prema podacima hidrometeorološke stanice, za četiri sata palo je 85 litara kiše po metru kvadratnom.

Marić je naveo da kiša pada i u Lučanima i Čačku, kao i da su zbog najave većih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije upućeni na krizna mjesta.

“Do izlivanja rijeke došlo je i u Tutinu gdje je voda ušla u dvorišta 20 kuća. U mjestu Vinča kod Čačka evakuisane su dvije osobe”, rekao je Marić.

Visok nivo vode u kanalima pravi velike probleme u Sremskoj Mitrovici

Na teritoriji Sremske Mitrovice zbog visokog nivoa podzemnih voda i u kanalskoj mreži proglašena je vanredna situacija. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader rekao je za Radio Novi Sad da je situacija u ovom gradu stabilna, ali da podzemne vode i visok nivo vode u kanalima i dalje pravi velike probleme.

 • Odluci o proglašenju vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici prethodila je sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je konstatovano da su najugroženiji dijelovi Laćarka i gradska naselja u blizini velikih kanala Starog i Novog Čikasa i Radinačkog vrela.

  Za sada, kaže on, nema konačnih podataka o tome koliko je domaćinstava ugroženo, ali je izvjesno da je voda ušla u nekoliko kuća u mjesnoj zajednici “Sava” u Sremskoj Mitrovici, zatim u dvije kuće u Laćarku, u mjesnoj zajednici “Slobodan Bajić Paja” takođe je ugroženo nekoliko domaćinstava gdje se podzemna voda nalazi u dvorištima.

  Vodu je, dodao je on, teško prepumpati, jer se ona ponovo vraća iz kanala i situacija će se riješiti tek kada kanali budu mogli normalno odvoditi vodu u Savu.

  Problem je i što vodostaj Save raste pa zaustavlja dotok iz kanala tako se voda preko ustava prepumpava u Savu.

  Izlile se Gruža i Čestinska rijeka

  Štab za vanredne situacije opštine Knić proglasio je vanrednu situacija na cijeloj teritoriji te opštine, gdje je zbog obilnih padavina tokom noći došlo do izlivanja rijeke Gruže i Čestinske rijeke, rečeno je Beti u Upravi za vanredne situacije u Kragujevcu. Prema saopštenju iz opštine Knić, najteže je u selima Donje Gruže gdje su kuće i staje pod vodom, nekoliko porodica je evakuisano, a na stotine hektara je poplavljeno.

  Oštećeni su putevi, mostovi, poplavljena je i ambulanta u Gruži koja neće raditi. Voda sa izvorišta Ribeška je za sada ispravna, ali Štab za vanredne situacije u opštini Knić apelovao je na građane da obezbijede zalihe vode za piće. Do izvorišta je prodrla voda, pumpe su isključene ali će vodosnabdijevanje tokom dana biti normalizovano.

 • Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović je rekao Beti da su opštini Knić već poslate vreće sa pijeskom, a biće upućena i specijalna vozila sa čamcima, pumpe za crpljenje vode i jedna cisterna sa vodom za piće. Kočović je rekao da je najteža situacija u selima Guberevac, Gruža i Čestin, gdje su se rijeke izlile na nebranjeno poljoprivredno zemljište.

  Tokom noći u dva domaćinstva u Čestinu obavljena je evakuacija stoke, a u Guberevcu se u tri domaćinstva radilo na crpljenju vode.

  Prema riječima Kočovića, bilo je prekida na dijelu puta Kragujevac-Kraljevo u Guberevcu i Balosavi, kao i željeznici u Čestinu.

  Na teritoriji grada Kragujevca najviše se intervenisalo tokom noći zbog izlivanja kišne kanalizacije u obodnim naseljima, Beloševac, Bresnica, Grošnica i Ilina Voda.

  Kritično u selima u Gornjem Dragačevu

  Zbog obilnih padavina od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, potvrdio je za RTS predsjednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

  I na području Ivanjice bujični potoci izlili su velike količine vode na gradsko i seosko područje. Najviše problema ima u Priličkom polju i Raščićima gdje je voda prodrla u kuće. Sve ekipe su na terenu.

  Tokom noći obilne padavine zabilježene su i na teritoriji Novog Pazara. Vodostaj Ibra je u toku jutra porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja. Rizično je u slivu Jošanice, Raške, Bjelice i Zapadne Morave.

  Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin-Mehov krš neprohodan je za saobraćaj zbog izlivanja rijeke Vidrenjak. Opštinski štab za vanredne situacije je u zasjedanju, a ekipe JP “Novi Pazar put”, JKP “Gradac”, kao i veliki broj građana su na terenu.

  Prema podacima metereologa, na području opštine Tutin od sinoć je palo oko 90 litara kiše po metru kvadratnom, a obilne padavine najavljene su i u naredna 24 sata. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,