Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policija uz primjenu sile i suzavcem rastjerala demonstrante u Beogradu

Preuzmite sliku

Policija je oko dva sata nakon ponoći rastjerala demonstrante koji su ‘protestovali u Beogradu zbog ponovnog uvođenja policijskog časa, a pripadnici policije su primjenjivali i silu, javlja Anadolu Agency (AA).

Više hiljada građana je sinoć protestovalo ispred Skupštine Srbije, a nakon višesatnog protesta, policija je rastjerala okupljene suzavcima, ali i moglo se vidjeti kako masovno tuku okupljene i pendrecima.

Na terenu je bila i Specijalna antiteroristička jedinica.

Više demonstranata, ali i policajaca je povređeno tokom nereda u centru glavnog grada, a bilo je i privođenja demonstranata, ali i sveštenika.

U toku večeri, zapaljeni su i kontejneri, policijska vozila, demonstranti su upali u Skupštinu na kratko, a pripadnike policije su gađali kamenicama, bakljama, flašama i jajima.

Saobraćaj u okolnim ulicama je bio zaustavljen.

Demonstranti zamjeraju vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i predsjedniku Vučiću da su govorili da je epidemiološka situacija u Srbiji dobra kako bi se mogli održati parlamentarni izbori, a sada ponovno uvode stroge mjere.

Vučić je ranije u utorak najavio da se od danas zabranjuju skupovi s više od pet ljudi, a da se od petka uvodi policijski sat do ponedjeljka.

“Danas je najteži dan za Srbiju – imamo 13 preminulih, do 15 sati bilo je 110 ljudi na respiratoprima, a sada ih je već 120”, kazao je Vučić, dodavši da je situacija alarmantna u Beogradu i još četiri grada te da je u covid bolnicama trenutno oko 4.000 pacijenata.

Srbija se nalazi u međuperiodu od izbora, a formiranja nove vlade čije formiranje je Vučić najavio najkasnije do 25. jula.

Na izborima 21. juna, koje je dio opozicije bojkotirao tvrdeći da su neregularni, Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila je 188 od 250 mandata i s dvotrećinskom većinom može sama formirati vladu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,