Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija pušta desničare da ponovo prave mural zločincu Mladiću, inspekcija stanarima naložila uklanjanje

Preuzmite sliku

U Njegoševoj ulici u Beogradu uništen je mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću, zbog koga je juče privedena aktivistkinja Aida Ćorović, i to nakon što ga je nađala jajima.

Mural je danas prekrečio predstavnik SDPS Đorđe Žujović, a nešto poslije 13 sati na mjesto događaja došli su nepoznati mladići kako bi napravili novi.

Kako saznaje Nova.rs, pojedini građani zvali su policiju da reaguje zbog dolaska nepoznatih mladića, međutim, zasad nema reakcije.

 • Vezano | Ko je čovjek koji je uništio mural Ratku Mladiću: “Prijetili su da će me naći” 

  Inače, neki od prisutnih mladići su napadni prema novinarima i ne dozvoljavaju da ih snime, saznaje se sa terena. Naime, jedan od mladića prijetio je novinaru da će mu oduzeti telefon.

  Ranije danas uništen je mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću, a nedavno je na mjesto događaja stigao Miša Vacić, koji je javnosti poznat po ultradesničarskim stavovima.

  Prema posljednjim informacijama inspekcija je izdala nalog stanarima da se ukloni mural posvećen ratni zločinac Ratku Mladiću u Njegoševoj 38 na Vračaru u Beogradu, koji oni do sada nisu uspjeli da uklone, saznaje N1.

 • „Nalaže se Stambenim zajednicama Njegoševa 38 i 38b u Beogradu da u roku od dva dana obavještenja o rješenju, sa prednje strane zgrade ukloni slikovni grafit“, navodi se u rješenju Odjeljenja za inspekcijske poslove SO Vračar.

  U obavještenju stanarima se navodi da postoji nekoliko opcija za rješavanje ovog problema.

  „Jedno je da pokušamo da o trošku stambenih zajednica prekrečimo grafit (sa pitanjem koliko dugo bi ostala u čistom stanju , kao i kako bi garantovali bezbjednost majstora koji bi krečili istu). Druga opcija je da se oglušimo o rješenje inspekcijskog nadzora čimje bi nam po službenoj dužnosti opština okrečila fasadu o našem trošku pod uslovima koje ne znamo. Molimo vas da razmislite o ovom problemu i da nam dostavite stav po ovom pitanju“, stoji u dokumentu upućenom stanarima zgrade.

  Podsjetimo, sinoć je kordon policije blokirao Njegoševu ulicu i sve prilaze muralu Ratka Mladića u namjeri da spriječi aktiviste, građane, predstavnike NVO-a, ali i članove opozicionih političkih stranaka, koji su došli da podrže aktivistkinju i nekadašnju poslanicu Aidu Ćorović da priđu muralu. Sinoćnji protest je završen bez većih incidenata, ali kako je najavljeno – nastavit će se i narednih dana.

  Dok su buktale tenzije između ekstremnih desničara i građana u Njegoševoj ulici se pojavio i srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je obišao pripadnike policije „provjeravajući kako se čuva javni red i mir“.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje