Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija opisala kako je došlo do teške nesreće u kojoj su poginuli vozači kamiona

Preuzmite sliku

Kod izletišta Ježevo na autocesti A3 jučer poslijepodne sudarila su se tri kamiona i dva lična automobila. Dva kamiona su se zapalila, dim se vidio i na naplatnim kućicama kod Zagreba, a na terenu su policija i hitna. Od tri kamiona dva su turska, a jedan je iz Crne Gore. Automobili su iz BiH i iz Bjelovara.

Kako je saopštila policija, poginule su dvije osobe – iz dva kamiona.

Cesta je jučer bila satima zatvorena u oba smjera, a uviđaj je trajao cijelu noć i jutro. Gotov je bio tek u poslijepodnevnim satima.

Dva kamiona bila parkirana u zaustavnoj traci

Danas poslijepodne objavljeni su detalji nesreće.

“Jučer, 9. septembra oko 16 sati na A3, 3 km nakon izletišta Ježevo u smjeru istoka, prema dosad prikupljenim informacijama, zasad nepoznati vozač upravljao je teretnim vozilom crnogorskih nacionalnih tablica, a koji je vukao priključno vozilo, a kretao se južnim kolnikom A3 lijevom saobraćajnom trakom u smjeru istoka. Dolaskom do 57. km + 300 metara prestrojavao se u desnu saobraćajnu traku, pritom je skupom vozila prošao na dio saobraćajne trake namijenjene za zaustavljanje vozila u nuždi“, piše policija.

“Nakon toga je prednjim desnim dijelom naletio na stražnji lijevi dio priključnog vozila, koji je vuklo teretno vozilo turskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao zasad nepoznati vozač. U trenutku saobraćajne nesreće i to teretno vozilo je bilo zaustavljeno na saobraćajnoj traci namijenjenoj za zaustavljanje vozila u nuždi, zbog zamjene gume na desnoj središnjoj osovini priključnog vozila. Od siline naleta došlo je do zapaljenja oba vozila te je teretno vozilo zajedno s priključnim vozilom odbačeno naprijed te je prednjim dijelom naletjelo na stražnji dio priključnog vozila, koje je vuklo teretno vozilo također turskih nacionalnih oznaka i bilo zaustavljeno na saobraćajnoj traci namijenjenoj za zaustavljanje vozila u nuždi, a koje vozilo se nakon saobraćajne nesreće zapalilo”, piše policija.

Dvije osobe poginule

“Nadalje, od siline udara došlo je do rasipanja tereta sa sva tri skupa teretnih vozila, dok je jedna rolla bala papira pala na prednji dio putničkog vozila bosanskohercegovačkih registarskih oznaka, a kretalo se istim kolnikom lijevom saobraćajnom trakom u smjeru istoka, od jačine požara otvoreni požar zahvatio je i zadnji dio njegovog vozila. Potom, na rasute materijale naletjelo je vozilo bjelovarskih registarskih oznaka, a kretalo se lijevom saobraćajnom trakom navedenog kolovoza u smjeru istoka. Nakon zaustavljanja i njegovo vozilo se zapalilo. Nakon kraćeg vremena požar se proširio na metalnu zaštitnu ogradu i na travnatu površinu. Požar su ugasili vatrogasci”, piše.

U saobraćajnoj nesreći dvije osobe su smrtno stradale, od kojih je jedan državljanin Crne Gore, a drugi Turske, dok druge osobe nisu povrijeđene. Tijela su prevezena na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Uviđajnim radnjama su rukovodile zamjenice Općinskog državnog tužilaštva u Zagrebu te je uviđaj obavljen u saradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje