Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija objavila detalje: 22-godišnji napadač imao pušku i pištolj

Preuzmite sliku

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke nastavljaju kriminalističko istraživanje vezano uz napad na Markovu trgu u kojemu je teško ranjen policajac, a napadač počinio samoubistvo.

Jučer, 12. oktobra 2020. godine na tri lokacije u Zagrebu i to: na Trgu svetog Marka, u Ulici Jabukovac i Ulici Dubravkin put, uz stručnu pomoć Ekipe za uviđaj Policijske uprave zagrebačke i vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” obavljeni su uviđaji kojima je rukovodilo Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

Vezano | Ovo je 22-godišnjak koji je upucao policajca na Markovom trgu pa se ubio 

Očevidima je utvrđeno da je 12. oktobra, oko 8 sati, 22-godišnji hrvatski državljanin došao na Trg svetog Marka te iz automatskog oružja ispalio više hitaca u smjeru trojice policijskih službenika koji su se u tom trenutku nalazili tamo, odnosno obavljali poslove osiguranja štićenih objekata pri čemu je teško ranio 31-godišnjeg policijskog službenika.

Dio hitaca ispalio je i u smjeru objekata na toj adresi zbog čega su nastala oštećenja fasada, dok povrijeđenih osoba koje su se u tom trenutku nalazile u objektima nije bilo.

Potom je jedan od policijskih službenika iz službenog vatrenog oružja prema počinitelju ispalio nekoliko hitaca nakon čega se 22-godišnji počinitelj dao u bijeg, odnoseći sa sobom vatreno oružje koje je upotrijebio.

Odmah nakon saznanja o pokušaju teškog ubistva policijskih službenika i bijega u tom trenutku nepoznatog počinioca, s događajem je upoznat cjelokupni operativni sastav policije te je sa svim raspoloživim policijskim snagama krenulo intenzivno traganje za njim, dok je ljekarska pomoć povrijeđenom 31-godišnjem policijskom službeniku pružena u KBC Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da je teško povrijeđen zbog prostrijelnih i strijelnih rana.

Vezano | Zabrinjavajuće: Ljudi na društvenim mrežama masovno slave napadača iz Zagreba 

Pola sata nakon tog događaja, tokom intenzivnog traganja za počiniocem, policija je zaprimila dojavu o muškoj osobi koja je najvjerovatnije počinila samoubistvo vatrenim oružjem, a koja leži na tlu na Tuškancu u Ulici Jabukovac.

Dolaskom na mjesto pronalaska tijela utvrđeno je u prvom koraku, da se radi o mlađem muškarcu, 22-godišnjem hrvatskom državljaninu te da bi prema osobnom opisu i ostalim utvrđenim okolnostima te prikupljenim sumnjama, ta osoba mogla biti počinitelj kaznenog djela na Trgu svetog Marka.

Pored tijela pronađeno je vatreno oružje kojim je, sumnja se, počinio samoubistvo.

Vezano | Zagreb: U kući napadača na policajaca pronađena veća količina oružja i municije

Na trećoj lokaciji pronađeno je automatsko oružje odbačeno na zelenu površinu, za koje se sumnja da ga je koristio prilikom ranjavanja policijskog službenika na Trgu svetog Marka, a što će se utvrđivati tokom naloženih vještačenja.

Također, jučer, 12. oktobra, po nalogu suda, na dvije adrese u mjestu Kletište i na jednoj adresi u mjestu Krajiška Kutinica na području Kutine, obavljene su pretraga doma i drugih prostorija koje koristi 59-godišnjak s područja Kutine. Na adresi u mjestu Kletište pretragom su pronađene dvije puške s optičkim ciljnicima i prigušivačem i 1169 komada raznog streljiva. Zbog počinjenog kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, uhapšen je i uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku, saopćila je policija. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,